Chollet i Escobar drže da Zajednica općina sa srpskom većinom ne bi bila jednonacionalna i da bi to bile općine sa srpskom većinom, gdje žive ne samo Srbi, već i Albanci, Bošnjaci i drugi.

Prema njihovim riječima, jedan od najvažnijih ciljeva SAD-a na zapadnom Balkanu je pomoći u stvaranju uvjeta "za zdrave, mirne i stabilne odnose između Srbije i Kosova".

- To je način da se poboljša svakodnevni život građana, stvori povjerenje između etničkih Srba i središnje vlade, osiguraju bolje veze između sjevera i ostatka zemlje i stvore mehanizmi da Srbi više učestvuju u društvenom životu Kosova - stoji u njihovom autorskom tekstu za Koha Ditore.

U tekstu se ističe da se od Kosova traži da pruži svoju viziju za ZSO, a Sjedinjene Američke Države su spremne pružiti stručnost i političku podršku kako bi osigurali da ZSO radi u najboljem interesu građana Kosova.

- Omogućavanjem određenim općinama da učinkovitije izvršavaju ovlasti koje već imaju, izbjegla bi se potreba kosovskih građana da traže usluge od ilegalnih paralelnih struktura - kao što mnoge sada čine - i očuvala bi se transparentnost i zakonitost nove strukture prema i unutar kosovskog zakona - stoji u tekstu.

Kosovo i Srbija su uz posredovanje Evropske unije 2013. godine potpisali sporazum o formiranju, a 2015. godini potpisan je još jedan sporazum, kako se navodi, kojim su definrana načela ZSO.

Reporteri podsjećaju da je Ustavni sud Kosova 2015. godine utvrdio da sporazum nije u potpunosti u skladu s Ustavom, ali da se članci mogu uskladiti.

Srbija traži da Kosovo provede postignute dogovore, ali se Vlada Kosova izjasnila protiv jednonacionalnog udruživanja.