navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Uspjeh

Chloe Zhao pokorila Oscare u tenama i bez šminke: Zašto su njen uspjeh cenzurisali u Kini?

Kinesko vodstvo je cenzurom i šutnjom reagiralo na uspjeh rediteljice Chloe Zhao (39), rođene u Pekingu.

Objavljeno: 26.04.2021. u 20:27
get url
text

Glavni državni mediji, uključujući novinsku agenciju Xinhua i državnu televiziju CCTV, nisu prenijeli vijest da je Oscara za režiju dobila Zhao, američka državljanka koja je djetinjstvo provela u Kini.

Vijesti objavljene na društvenim mrežama djelimično su uklonjene. Komentirati je nije željela ni glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova, rekavši da se ne radi o "diplomatskom pitanju".

Zhao je Oscara za najbolju režiju osvojila na svečanoj dodjeli u ponedjeljak rano ujutro. Njen film "Nomadland" dobio je još nagrade za najbolji film i glavnu žensku ulogu, koja je pripala Frances McDormand.

Zhao je tek druga žena nagrađena Oscarom za režiju, također je prva nebjelkinja i prva Kineskinja dobitnica rediteljskog Oscara.

Kineski list Global Times je početkom marta pisao o Zhao kao "kineskom ponosu" nakon što je dobila Zlatni globus. No potom je na internetu u Kini osvanuo intervju u kojem je Zhao kritikovala Kinu kao "mjesto laži".

Materijali i poveznice na "Nomadland" posljednjih su dana izbrisani, a informacije o filmu nestale su i s internetskih stranica koje se bave prodajom ulaznica.