open-navfaktor-logo
search
Sastanci
Chicago dobija spomenik za žrtve genocida u Prijedoru
Imajući u vidu da se u Chicagu nalazi veliki broj preživjelih žrtava i članova njihovih porodica iz Prijedora odlučili smo se za izgradnju spomenika žrtvama zločina genocida u Prijedoru, naveo je Čaušević
20.11.2018. u 08:28
get url
text

U procesu izgradnje spomenika civilnim žrtvama genocida u Prijedoru delegacija Udruženja Prijedorčana iz Chicaga "Prijatelji Prijedora" i Instituta za istraživanje genocida Kanada je održala sastanak u gradskoj upravi Chicaga. Uime gradske vlasti iz Chicaga prisustvovali su: Patrick O'Connor, Margaret Lurino, Brian Rabin , Lidia Ross, Nathan Mason. Uime Udruženja Prijedročana "Prijatelji Prijedora" iz Chicaga i Instituta za istraživanje genocida Kanada prisutni su bili: Mirsad Čaušević, Haris Džubur, Asja Dizdarević, Semir Delić i Joe Ibara.

Predstavljajući projekat izgradnje spomenika u Chicagu Mirsad Čaušević je između ostalog rekao:

"Bosanska zajednica u Chicagu je narazvijenija, najobrazovanija i ekonomski najmoćnija bosanska zajednica u Sjevernoj Americi. Svojim dugogodišnjim radom, više od 100 godina, bosanska zajednica je dala veliki doprinos kako prezentaciji najboljih vrijednosti BiH, tako i samom razvoju grada Chicaga na ekonomskom, kulturnom, akademskom i sportskom nivou. Više od 100 godina bosanska zajednica kroz različite programe daje doprinos da Chicago zaista bude veliki grad u kome se poštuje i prihvata drugo i drugačije. Sa bosanskom zajednicom Chicago je bolji, otvoreniji grad".

Zatim je predstavio idejno rješenje spomenika.

-Na BiH je u peridou od 1992. do 1995. godine izvršena agresija, a nad njenim građanima najteži oblik zločina, ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid. Jedan od gradova u kome je izvršen najmasovniji zločin je Prijedor. Grad koji je u svjetsku ratnu historiju ušao sa najviše koncentracionih logora smrti, najviše masovnih primarnih, sekundarnih i tercijarnih grobnica, grad sa najviše osuđenih ratnih zločinaca od međunarodnih sudova poslije drugog svijetsko rata. Naša želja je da se ovaj spomenik izgradi u Prijedoru, ali  lokalne vlasti to uporno odbijaju. Imajući u vidu da se u Chicagu nalazi veliki broj preživjelih žrtava i članova njihovih porodica iz Prijedora odlučili smo se za izgradnju spomenika žrtvama zločina genocida u Prijedoru. To bi bio prvi spomenik takve vrste u svijetu. Istovremeno planiramo podizanje istog spoemnika u Torontu i drugim mjestima - naveo je.

Značaj spomenika žrtvama zločina genocida u Prijedoru u Chikagu je veoma velik, istaknuto je.

-Prije svega u jednom od najvećih, najrazvijenijih i najotvorenijih gradova u svijetu spomenik će svjedočiti o potrebi kontinuirane borbe protov nasilja, ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti, genocida, ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Spomenik će biti u funkciji animiranja svih građana Chicaga na akciju protiv rata, protiv ubijanja nedužnog, civilnog stanovništva, posebno protiv ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i naročito genocida. Spomenik tako postaje svevremenski simbol okupljanja boraca i aktivista za zaštitu ljudskih prava i sloboda ne samo u Chicagu, već u cijeloj Sjevernoj Americi pa i svijetu. Spomenik šalje poruku svim građanima Sjeverne Amerike i svijeta  da samo udruženi bez obzira na naciju, vjeru, boju kože možemo se suprostaviti ugrožavateljima života ljudi, ljudskih prava i sloboda, mira, ljudskog dostojanstva. Spomenik šalje poruku svim ljudima dobre volje u svijetu da se mora postovati Povelja UN, da je ljudski život neprikosnoven, da zločinac mora biti kažnjen, da istina i pravda mora biti zadovljena, da se presuđeni zločin ne smije negirati - navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Ideja spomenika  i njegov izgled u potpnosti su podržani od vlasti grada Chicaga. Nastavljaju se razgovori sa drugim nivoima vlasti u Chicagu da bi se što prije dobila dozvola i prostor za izgradnju spomenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.