open-navfaktor-logo
search
Večeras u Zagrebu
Četvrto najstarije u svijetu: Otvoreno 26. Međunarodno takmičenje učača Kur'ana
Takmičenje organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u saradnji sa Ministarstvom vakufa i islamskih pitanja Države Katar i Medžlisom Islamske zajednice Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića
26.09.2019. u 19:48
get url
text

U Zagrebačkoj džamiji večeras je svečano otvoreno 26. Međunarodno takmičenje učača Kur'ana, na kojem će učestvovati učači iz više od 40 zemalja svijeta.

Takmičenje organizira Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj u saradnji sa Ministarstvom vakufa i islamskih pitanja Države Katar i Medžlisom Islamske zajednice Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića.

{$galerijaFotografija}

Dobrodošlicu je prisutnima izrazio predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Zagreb Nermin Botonjić, koji je podsjetio da se takmičenjem obilježava 32. godine od otvorenja Zagrebačke džamije, što je značajan jubilej i u što svake godine brojni učesnici ulože puno truda.

- Takmičenje je uvršteno u katalog svjetskih takmičenja u učenju Kur'ana. Ponosni smo što je ovo jedino takmičenje koje se održava u zemlji u kojoj muslimani nemaju većinu - kazao je Botonjić.

Izrazio je zahvalnost svima onima koji su pomogli i pomažu realizaciju ovog veoma značajnog događaja za muslimane u Hrvatskoj.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poselamio je prisutne, ocijenivši, između ostalog, da je ovo takmičenje izuzetna prilika za sve da se nadahnu učenjem Kur'ana.

- Iz godine u godinu na ovome mjestu ponavljam da ovo takmičenje, ovaj susret ašika i zaljubljenika, nije samo simbol Islamskoga centra u Zagrebu, nego je i simbol zagrebačkog života, zagrebačkog civilizacijskog iskoraka, povjerenja i prijateljstva s našim prijateljima muslimanima. Ovo je ukras grada Zagreba i ja sam ponosan na to, kazao je gradonačelnik Bandić.

Dodao je da muslimani i kršćani dijele mnoge vrijednosti i da im je obaveza graditi povjerenje i svim snagama i znanjima zidati kuću mira i blagostanja za sve ljude.

- Kur'an nas ovdje okuplja po 26. put, kako bi ojačao našu uzajamnu ljubav, potaknuo međusobno poštovanje i izgradio kod nas ispravan odnos prema sebi, zajednici i društvu u cjelini - kazao je zagrebački muftija Aziz Hasanović.

Podsjetio je da ovo takmičenje ima svoj kontinuitet i da je jedino takmičenje u učenju Kur'ana koje se održava izvan islamskog svijeta.

- Četvrto je najstarije takmičenje u svijetu. Nama to predstavlja ponos, ali i potvrdu našeg odnosa prema Božijoj riječi - poručio je muftija Hasanović.

Večerašnjoj svečanosti prisutvovao je veliki broj gostiju, zvanica, predstavnika Islamske zajednice, vlasti, predstavnika diplomatskog kora, te brojne džematlije.

Međunarodno takmičenje u učenju Kur'ana održava se u kategorijama "Hifz cijelog Kur'ana," "Hifz 15 džuzeva," "Hifz 5 džuzeva (samo za početnike u hifzu)" i "Tilawet (do 27 godina starosti)."

Predsjednik Ocjenjivačke komisije je kurra hafiz Aziz Alili iz Hrvatske, a članovi su kurra hafiz Shaykh Malalla Al - Jaber iz Katara, kurra hafiz dr. Osman Šahin iz Turske, kurra hafiz Fared Oyaleez iz Francuske, hafiz Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije i hafiz Mensur Malkić iz Bosne i Hercegovine.

Svečanost dodjele diploma i zatvaranje takmičenja planirano je za subotu, 28. septembra, poslije akšam-namaza, kada će biti proučen i mevlud.

zagrebačka džamija26.09.2019.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.