open-navfaktor-logo
search
Istraga u Brčkom
Četvrti uhapšeni predat Tužilaštvu, objavljeni i novi detalji zvjerskog ubistva Zejćirovića
Javnost je duboko uznemirena ovim događajem, posebno nakon što se u javnosti pojavio videosnimak sadističkog iživljavanja ubica nad 30-godišnjakom neposredno pred njegovu smrt
09.12.2019. u 19:00
get url
text

Četvrti osumnjičeni za učešće u otmici i zvjerskom ubistvu Edina Zejćirovića iz Čelića, a koji je uhapšen jučer, predat je u nadležnost brčanskog Tužilaštva.

Podsjećamo, prema nezvaničnim informacijama, radi se o Samidu Šabanoviću iz Brčkog, koji je nakon ubistva bio u bjekstvu. On je, prema također nezvaničnim informacijama, uhapšen na jednom od graničnih prijelaza prilikom pokušaja da pobjegne iz zemlje, a što su organi gonjenja predvidjeli i spriječili.

Sekretar brčanskog Tužilaštva Samir Beganović potvrdio je za Faktor da je za osumnjičenog određeno 24-satno zadržavanje, a nakon što ga ispita tužilac koji rukovodi istragom, odlučit će o prijedlogu za određivanje pritvora.

Uzevši u obzir sve okolnosti slučaja, za očekivati je da će Tužilaštvo tražiti pritvaranje Šabanovića, a odluku će donijeti sudija za prethodni postupak Osnovnog suda Distrikta.

Ranije je na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta određen pritvor Suanu Haliloviću (40), Nihadu Hukiću (26) i Suvadu Djedoviću (22).

Svima im se na teret stavljaju osnovi sumnje da su 17. novembra u Brčkom oteli, a zatim na svirep i podmukao način ubili 30-godišnjeg Zejćirovića, čije su tijelo bacili u rijeku Savu.

Zejćiroviću je jučer u rodnim Ratkovićima u Čeliću klanjana dženaza kojoj su prisustvovale stotine ljudi sa područja Čelića, Brčkog, ali i drugih okolnih mjesta.

Javnost je duboko uznemirena ovim događajem, posebno nakon što se u javnosti pojavio videosnimak sadističkog iživljavanja ubica nad 30-godišnjakom neposredno pred njegovu smrt.

Zbog toga je oformljena i Facebook grupa Pravda za Edina, koja je okupila hiljade korisnika ove društevene mreže, koji traže maksimalnu kaznu za Edinove ubice, a namjeravaju tražiti i izmjene krivičnog zakona kojim bi se podrazumijevale kazne doživotnog zatvora za počinitelje ovako monstruoznih krivičnih djela.

S obzirom na to da je istraga u početnoj fazi, iz Policije Brčko distrikta, kao i iz Tužilaštva dosad nisu saopćavali previše detalja slučaja, a i motiv zločina još nije zvanično poznat.

Kao jedan od motiva spominjala se moguća ljubomora, jer se na objavljenom snimku čuje kako jedan od ubica Zejćirovića pita: "Ho'š kod žene moje, ha? Ho'š kod moje žene? Javio se ti njoj da vidiš treba li joj šta"... a pojavile su se i spekulacije o navodnom novčanom dugu koji je ubijeni, navodno, imao prema jednom od ubica.

Brčanski portal eBrčko objavio je određena saznanja koja, kako su napomenuli, nisu zvanično potvrđena, te ih treba uzeti sa rezervom.

Prema tim saznanjima, telefon kojim je snimano ubistvo Edina Zejćirovića pronašli su pripadnici Civilne zaštite Brčko u naselju Brka. Telefon je pronađen u blatu, a u njemu je bilo više snimaka mučenja ubijenog mladića.

Također se navodi i da je jedan od počinilaca priznao zločin i policiju odveo na lice mjesta. Prvobitno nisu uspjeli pronaći tijelo, pa su potragu proširili na više sličnih lokacija u Krepšiću i okolini.

Prilikom pronalaska tijela u blizini crpne stanice u mjestu Vučilovac, na nogama ubijenog nije bilo patika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.