Svečano

Nizom manifestacija obilježen Dan Zenice

Objavljeno: 20.03.2019. u 15:44

Zenica se prvi put pominje 20. marta 1436. godine u dokumentima Dubrovačke republike

FOTO: AA

Svečanom akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu obilježen je 583. rođendan grada Zenice, koji se prvi put spominje na današnji dan u dokumentima Dubrovačke republike 1436. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Goran Bulajić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Zenice, rekao je kako sa dozom tuge i gorčine mora govoriti o stanju u kojem se Zenica nalazi.

-Ovo je naš dan, dan našeg grada. 20. marta 1436. prvi put je u pisanom obliku spomenuto ime našeg grada. Našem voljenom gradu želim čestitati 583. rođendan, ali sa određenom dozom gorčine i tuge. Naš grad multietničnosti, željezare, sporta. Čimburijade, veselih i nasmijanih ljudi, vještih zanatlija i iskrenih komšija postao je nešto drugo, postao je grad krajnosti, lijevih i desnih, grad većina i manjina, postao je grad njihovih i naših. Izgubili smo balans i pozitivan stav prema našem gradu. Sloboda govora i demokratija, odgovornost i građanski aktivizam, kritika... derogirali smo značaj svih ovih pojmova, svi su uzeli za pravo da budu sportski komentatori, političari, historičari, ekolozi, portiri, novinari, kad god nam se to prohtije. Uvrede, omalovažavanja, prijetnje postali su naši svakodnevnica, autoriteti i institucije se ne priznaju i postoji odsustvo bilo kakvog stida i odgovornosti - rekao je Bulajić te nastavio:

"Gdje su nestali ti Zeničani koji se uvažavaju, njeguju ljubav prema ovom gradu, respekt prema vjeri, naciji, spolu. Volio bih da se zapitamo koliko smo svi pojedinačno odgovorni za stanje u kojem se nalazi naš grad, svojim činjenjem ili nečinjenjem. Zapitajmo se barem danas i pokušajmo nešto promijeniti na nama samima. Odbacimo bahatost, predrasude, zavist, mržnju i budimo građani kakve ovaj grad zaslužuje. Zenica zaslužuje da budemo bolji nego što jesmo, da budermo dobri ljudi. Ne zaboravimo da je sutra Svjetski dan osoba sa Down sindromom, neka to bude još jedan od razloga da poštujemo različitosti, neka to bude naša snaga i bogatstvo. Sretan rođendan, voljeni grade".

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović rekao je kako se gradska uprava zajedno sa njim na čelu trudi stvoriti što bolje uvjete za život svim građanima Zenice.

-Vidite da se u zadnje vrijeme samo odlazi iz BiH, a i iz Zenice. Želja moja i želja gradske uprave je da vraćamo ljude u ovaj grad. Kao gradonačelnik, i u svoje lično ime, svima čestitam Dan Zenice. Oni koji su se rodili u Zenici i mi koji ovdje živimo možemo biti ponosni na naš grad, ljepotu, njegovu prošlost i suživot u njemu. Već drugu godinu ovaj dan obilježavamo u BNP-u, koji je proslavio svoj 69. rođendan, što dovoljno govori o bogatoj kulturnoj tradiciji grada. Vi koji pratite rad gradske uprave, mogli ste u prethodne dvije godine vidjeti da gradska uprava obavlja svoj posao transparentno. Tajni ne smije da bude jer su nam građani ukazali svoje povjerenje, a budžet grada je novac Zeničana koji su nam dali na upravljanje i koji zato trebaju znati gdje i kako se ovaj novac troši - rekao je Kasumović.

Foto: AA

Gradonačelnik Zenice govorio je i projektima koje je gradska uprava realizovala ili su u toku realizacije tih projekata kao preduslova za bolji život svih građana.

-Našim sugrađanima najbolje ćemo pomoći stvaranjem uslova za dolazak novih investicija i zato je zadatak Gradske uprave da obnavlja postojeću i gradi novu infrastrukturu. Dosad smo izostanak podrške viših nivoa vlasti nadoknađivali zahvaljujući delegaciji EU, naših prijatelja i velikog broja država članica EU. Naša mladost odlazi u Evropu, ostavljaju iza sebe godine školovanja, svoje najmilije i ovaj lijepi grad i zemlju. Gradska uprava ne želi da bude vlast nego servis građana i logistika privrednicima. Trebamo biti još efikasniji u pružanju usluga građanima, podizanju standarda urbanog življenja i odgovornom upravljanju i trošenju budžetskog novca - rekao je Kasumović.

Na svečanoj akademiji dodijeljena su priznanja policijskim službenicima PU Zenica MUP-a ZDK.

Nakon akademije, održan je svečani defile svih sportskih kolektiva grada u sklopu obilježavanja 10. godišnjice rada gradske arene "Husejin Smajlović", koja je na današnji dan otvorena 2009. godine. Nakon ovoga, uslijedit će i koncert operne pjevačice Sandre Bagarić, Zeničanke sa zagrebačkom adresom, odnosno, otvaranje 24. međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće", te vatromet povodom Dana Zenice.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije