open-navfaktor-logo
search
Borba za drugi krug
Četveromjesečna pauza: Šta čeka Zmajeve u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo?
Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poslije odličnog starta i novembarskih pobjeda nad Češkom i Bugarskom u prvom prozoru kvalifikacija za Mundobasket, uknjižila je dva poraza u drugom kvalifikacionom prozoru.
28.02.2022. u 13:51
get url
text

Izabranici Vedrana Bosnića u Tuzli i Vilniusu poraženi su od selekcije Litvanije, koja je tako izborila drugi krug iz grupe F. Upražnjena su još dva mjesta.

BiH je s omjerom dvije pobjede i dva poraza trenutno smještena iza Litvanije, a ispred Bugarske i Češke, koje imaju po jednu pobjedu i tri poraza.

Treći prozor kvalifikacija u grupi F počet će za nešto više od četiri mjeseca, tačnije 1. jula, kada Zmajevi gostuju kod Češke, a tri dana poslije BiH dočekuje Bugarsku. S istim rivalima sastaje se i Litvanija.

U drugi krug kvalifikacija prolaze ukupno 24 ekipe, a bit će formirane četiri nove grupe (I, J, K, L) sa po šest reprezentacija. Po tri prvoplasirane selekcije igrat će na Svjetskom prvenstvu 2023. godine.

Grupa F, u kojoj je trenutno bh. tim, u drugoj rundi križa se sa grupom E u kojoj igraju Mađarska, Francuska, Portugal i Crna Gora.

Svi bodovi iz prvog kruga prenose se u drugi, a FIBA je ovim formatom osigurala da svaki meč u prvoj fazi kvalifikacija bude jednako važan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.