open-navfaktor-logo
search
Ukinut lockdown
Četvero ranjenih u šangajskoj bolnici u napadu čovjeka naoružanog nožem
Četiri osobe su ranjene u napadu čovjeka naoružanog nožem u uglednoj šangajskoh bolnici u subotu. 
09.07.2022. u 12:35
get url
text

Ovo je drugi takav incident nakon ukidanja lockdowna uvedenog radi sprečavanja širenja COVID-19 u kineskom finansijskom centru, početkom juna. Policajci su pohitali u bolnicu Ruijin, staru više od stotinu godina, u subotu ujutru nakon brojnih poziva o napadu, saopćila je policija.

Snimci na društvenim mrežama prikazali su haotične prizore posjetilaca koji pokušavaju da napuste bolnicu i doktora koji bježe sa svojim pacijentima, od kojih su neki bili u invalidskim kolicima, a jedan je viđen u mobilnom krevetu.

Dugi krvavi trag mogao se vidjeti na mermernoj površini stepenica na video snimku.

- Ovio je veoma šokantno – izjavila je mještanka Šangaja neposredno nakon što je bolnica opkoljena, odbijajući da se predstavi.

- Ove je veoma razočaravajuće, Šta se dešava s ovim društvom? - kazala je

Bolnice su meta napada za brojne problematične ličnosti u Kini koje se suočavaju s poteškoćama i stvaraju dugačke redove pred doktorskim ordinacijama, te  zbog korupcije koja često povećava troškove medicinske pomoći.

Izvještaji o napadima na doktore također su česti.

U šangajskoj bolnici, policija je pronašla čovjeka kako drži masu ljudi kao taoce s nožem na sedmom spratu zgrade. Kada je čovjek zaprijetio da će naškoditi taocima, policija je otvrila vatru i savladala ga je, saopćili su lokalni policajci.

Niko od ranjenih nije u situaciji opasnoj po život, a incident se istražuje, saopćila je policija.

Bolnica Ruijin je okružena i svi pregledi su otkazani, saopćio je policajac znatiželjnicima koji su se okupili pred zgradom, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.