open-navfaktor-logo
search
Velika tragedija
Četvero djece porijeklom iz Bosne stradalo u tornadu u Americi: Braća živjeli jedan do drugog, ostali bez svega
Bowling Green u američkoj saveznoj državi Kentucky pogodio je razorni tornado koji je odnio 15 života, a među njima je i petero koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine.
16.12.2021. u 10:20
get url
text

Pet dana nakon razornog tornada ulica koju je pogodio izgleda kao iz ratnih područja. Mediji pišu o životima stradalih i o onima koji su preživjeli.

Mala crvena kolica prevrnuta su i nalaze se na gomili ruševina, gomili dasaka i cigli, polomljenih bicikala i dječijih lutkica, piše Daily Herald.

Iza njih nalazi se rupa u zemlji na mjestu gdje je nekad stajala kuća. Prekoputa, nekada uredne kuće u ovoj slijepoj ulici, pretvorene su u gomile drvene građe. Odjeća visi sa grana slomljenog drveća. Zidovi jedne kuće su nestali, a unutra je ostala samo bijela jelka.

Anadolija

Silina udara tornada usred noći pogodila je grad Bowling Green u Kentuckyju, predio u kojem su svi živjeli složno, ulicu u kojoj su živjela nasmijana djeca koja su popodneva provodila vozeći bicikle po trotoaru.

U nekoliko susjednih ulica poginulo je 14 ljudi, 11 njih živilo je u istoj, Moss Creek Avenue.

Poginuli su svi članovi porodica, sedmero djece iz jedne ulice, među njima dvije bebe.

Komšije koje su preživele tornado su toliko potresene da ne mogu da pričaju o tome. Svuda oko njih, među ruševinama, nalaze se dokazi koji ukazuju da su tu nekada bila djeca koju su gledali kako izlaze iz školskog autobusa.

Melinda Allen-Ray jedva spava od subote, kada se oglasila uzbuna zbog tornada. Ona je odnijela svoje unuke u kupatilo dok su vjetrovi kidali njenu kuću na pola. Poslije samo nekoliko minuta destrukcije, uslijedila je tišina.

Izašla je napolje i čula komšije kako vrište.

- Čula sam ih, to me je istraumiralo. Mislim na to svake noći kada odem na spavanje. Samo mislim na sve te bebe - rekla je Melinda.

U ovoj raznolikoj zajednici nalaze se porodice iz cijelog sveta, Bosne, Mijanmara, Nigerije, a mnogo od njih pobjege su od nasilja, od ratom zahvaćenih područja.

Neke je ovo podsjetilo na mračne dane kada su pobjegli iz svoje domovine, gdje su se krili od bombi i izgubili čitave porodice.

- Došli smo iz rata, ovo nas je podsjetilo gdje smo bili i kako smo došli ovdje. Vratilo mi je sjećanje na prije 22 godine - rekla je Ganimete Ademi, 46-godišnjakinja koja je pobjegla sa Kosova 1999. godine tokom rata, u kojem je izgubila strica i nećaka. Sada gleda po svom susjedstvu.

Jedna od porodica koja je izgubila mnoge članove je iz Bosne i Hercegovine. Dva brata su sa svojim porodicama živjeli kuća do kuće. Prema riječima Ademi, bili su sretni, priređivali su ljetnje zabave u dvorištu.

Iz domaćinstava dvojice braće umrla je jedna žena, zajedno sa dvoje djece i dvije bebe, saopćila je policija. Njihovi preživjeli rođaci rekli su da je previše teško govoriti o tome.

Još jedna porodica izgubila je šest članova, troje odraslih, 16-godišnju djevojčicu, četverogodišnjeg dječaka i još jedno dijete.

Anadolija

Odmah iza ugla stradala je sedamdesetsedmogodišnja baka. Još dvije osobe iz komšiluka podlegle su povredama u bolnici.

- Teško je misliti o tome, odete u krevet, a sljedećeg dana nestane vam cijela porodica - rekao je policajac Ronnie Ward iz policije Bowling Greena.

Kako kaže, obično ljudima govore da uđu u kade i pokriju se dušecima, ali da to vjerovatno ne bi napravilo neku razliku ovdje jer su neke kuće uništene potpuno, tornado je probio pod, otkrivajući zemlju ispod.

Sada pretražuju ono što je preostalo, okreću svaki dio zida i svako prevrnuto vozilo kako bi se uvjerili da ispod njih nema još žrtava. To može biti užasan posao, rekao je Ward.

- Dakle, radiš na tom zadatku pokušavajući da završiš ovaj posao, a onda naiđeš na crvena kolica - rekao je, stojeći blizu popularne dječije igračke, crvenih kolica, savijenih i slomljenih na gomili.

A onda, kako kaže, pomislite kako su ona povezana sa djetetom.

Ono što su da djeca ostavila ovdje ih razdire, Barbika bez jedne noge, plišana životinja jelen, romobil, igračka konjić, automobil popularnih Patrolnih šapa.

Dok je tornado tutnjao kroz naselje, neke kuće je uništio, ali je neke ostavio netaknute.

- Teško je to gledati, kako je mogao da promaši jednu kuću, ali je prošao kroz drugu - kaže Ward.

VEZANI TEKST - Porijeklom iz BiH: Zvanično potvrđen identitet žene i četvero djece koji su poginuli u Kentuckyju

Već danima stižu volonteri iz svih krajeva sa kamionima i alatima.

Ben Ćerimović je dovlačio svoj kamion i prikolicu svakog dana tokom vikenda do kuće. On je migrirao iz Bosne i poznaje porodicu čiji su članovi ovdje izgubiili živote.

- Ono što osjećam sada ne mogu da objasnim - rekao je on.

U Bowling Greenu postoji blisko povezana, uspješna bosanska zajednica, koja ima snažan program preseljenja izbjeglica za dovođenje migranata u zapadni Kentucky.

- Mnogi su ovdje došli iz rata kako bi njihova djeca imala bolji život. Sada ova zajednica izgleda kao ratna zona - rekao je Ćerimović.

Anadolija

- Svaki put kad ovo vidim i čujem za tu djecu, pomislim na svoju. Šta da su to moja djeca - pitao je Ćerimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.