open-navfaktor-logo
search
Sud u Beogradu
Četnici su bili antifašisti: Neka se spreme Nedićevci, Ljotićevci, Mladić, Karadžić...
Viši sud u Beogradu rehabilitovao je pukovnika Dragutina Keserovića, komandanta operativne grupe rasinsko-topličkog odreda Jugoslavenske vojske u Otadžbini (JVuO) koji je poslije poraza fašista strijeljan 17. augusta 1945. godine.
07.07.2021. u 18:19
get url
text

Sudska rehabilitacija je pravni postupak popravljanja štete nanesene neopravedno osuđenoj ili neosnovano uhapšenoj osobi.

Rehabilitacija četničkih vođa u Srbiji počela je 2004. kada je Skupština Srbije izglasala zakon u kojem je izjednačila prava pripadnika četničkih jedinica s partizanima u Drugom svjetskom ratu. U to vrijeme predsjednik Srbije bio je Vojislav Koštunica.

Jedanaest godina kasnije, sredinom maja 2015, Viši sud u Beogradu rehabilitirao je najpoznatijeg četničkog vođu, generala Dražu Mihailovića. On je osuđen je i strijeljan 1946. zbog ratnih zločina i saradnje s okupacijskim vlastima.

U vrijeme kada je rehabilitovan Mihailović, predsjednik Srbije bio je Tomislav Nikolić.

Srbija, koja nije spremna da se suoči sa realnošću, sa zločinima režima Slobodana Miloševića, s odgovornošću za krvave ratove na Balkanu 90-ih godina, tone sve dublje u prošlost.

Rehabilitacijom četničkih vođa ova država dovodi u pitanje svoju antifašističku prošlost kojom se diči na sve strane.

Četnici su izjednačeni s partizanima, tako da se sada u susjednoj državi, a što će se neminovno odraziti i na cijeli region uključujući prvenstveno državu Bosnu i Hercegovinu, stvara iskrivljena i historijski lažna percepcija i slika o četnicima antifašistima. I ne samo to, mijenja se historija.

VEZANI TEKST - "Bit će opet pakao i krvava Drina": Počelo suđenje pripadnicima Ravnogorskog pokreta

Ova posljednja rehabilitacija poklapa se sa početkom suđenja trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta pred Sudom BiH Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Aleskić se, prema optužnici, nakon što mu je na lokalitetu "Draževina" predao raport Sladojević, prisutnima obraćao sa riječima "Braćo ravnogorci, braćo četnici", pri čemu su pristuni koristili terminologiju koja izaziva strah.

Lečić je optužen da je ispred hotela "Višegrad" započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Na kraju ovog suđenja, ne treba biti iznenađen ako ovaj trojac bude oslobođen optužbi jer se zvanična srbijanska politika, kroz rehabilitacije Mihailovića i Keserovića, dobrano trudi da ravnogorce u svim državama regije prikaže antifašistima.

Usvajanje Zakona kojim se izjednačavaju partizani i četnici u vrijeme Koštunice, rehabilitacija Draže Mihailovića u vrijeme vladavine Nikolića, a sada i Dragutina Keserovića u Srbiji kojom upravlja Aleksandar Vučić, dokaz je da fašizam u naših istočnih susjeda nije poražen, već naprotiv, da jača i da se kontinuirano radi na reviziji historije, a cilj je između ostaloga još žešće negirati zločine i genocid počinjen u Bosni i Hercegovini 90-ih godina.  

Zato, sada neka se spreme pristalice Milana Nedića i Dimitrija Ljotića da dobiju "pravdu" za svoje četničke vođe. A za koju deceniju, možda čak i prije se to dogodi, neki beogradski sud pod nekim novim srbijanskim predsjednikom čija je zadaća provoditi politiku Memoranduma SANU2, rehabilitovat će Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Jovicu Stanišića, Franka Simatovića i ine ratne zločince iz Bosne i Hercegovine.  

Sve što se događa u Srbiji samo se sistemom spojenih posuda preljeva u našu zemlju. Deseci murala sa likom osuđenih ratnih zločinaca, kao i protivljenja lokalnih političara iz bh. entiteta Republika Srpska da ih uklone, ako se ne izmijeni Krivični zakon BiH i ne usvoji zakon o zabrani negiranja genocida postat će naša svakodnevnica, a pjesme "Bit će opet pakao i krvava Drina" i "Sprem'te se, sprem'te četnici", dio uobičajenog folklora koji niko neće sankcionirati. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.