open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Četiri vjerska poglavara zajedno se pomolili za sve žrtve rata u BiH
Vjerski poglavari četiriju tradicionalnih religija u Bosni i Hercegovini danas su u prostorijama Jevrejske zajednice u Sarajevu zajedno uputili molitvu za sve žrtve proteklog rata u BiH.
04.02.2020. u 12:47
get url
text

Molitvu su predvodili reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, uzoriti kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović i Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo. Kavazović je tom prilikom poručio da je veoma radostan da se ovdje u BiH nakon teške prošlosti zajednički prisjećaju žrtava te da se osuđuje svako negiranje žrtava, bez obzira odakle dolazile.

-Mi kao ljudi, a prije svega i kao vjerski dostojanstvenici, cijenimo svaku žrtvu koja je pala u BiH i isto tako ja se zalažem da osuđujemo svakog zločinca, bez obzira na ime i prezime. Ovaj današnji dan potvrđuje našu zajedničku opredijeljenost da se sjećamo žrtava i, naravno, da iz onoga što nam se dogodilo uzmemo pouku i naučimo lekciju - rekao je Kavazović.

Istakao je i kako vjeruje da su religijske zajednice u BiH u proteklom periodu radile dosta na izgradnji međuvjerskog dijaloga i saradnje.

-Mislim da su se religijske zajednice trudile da povrate život u lokalne zajednice, jer se tamo, ustvari, život odvija. A što se tiče politika, one naravno imaju svoje razloge zašto se ponašaju tako kako se ponašaju. Nismo uvijek sretni onim što politike čine. Ponekad smatram da politike koriste našu multietničnost u državi i suprotstavljaju narode jedni drugima, ali i tu, naravno, ne trebamo izjednačavati sve - dodao je reisu-l-ulema.

Komentarišući postavljanje križa u Stocu, Kavazović je istakao kako se mora voditi računa o tome da nečiji potezi ne uvrijede druge ljude i njihovu zajednicu.

-U Bosni i Hercegovini ima dovoljno i munara i tornjeva. I križeva i polumjeseca već imamo sasvim dovoljno. Ne mislim da je dobro da ih postavljamo na svakom mjestu. Iako trebamo naravno poštovati i križ i polumjesec, to su simobli naših naroda. Ali trebamo voditi računa da li ćemo time možda izazvati nemir kod drugih vjerskih zajednica - kazao je Kavazović.

{$galerijaFotografija}

Kardinal Puljić je istakao da je uvijek vrlo važno poduzimati napore u borbi protiv mržnje i negiranja prava drugih ljudi.

-To što se dogodilo nemilo u Drugom svjetskom ratu i poslije rata, danas čovječanstvo nije svjesno koliko je važno da se borimo protiv takvih elemenata kao što je mržnja, isključivost, nijekanje prava čovjeka ili ugrožavanje dostojanstva čovjeka - rekao je Puljić, napominjući da je i današnja molitva važna u cilju izgradnje ozračja poštivanja različitosti jer će se tada, kako je kazao, svaki pojedinac istinski osjećati sigurnim i imati perspektivu života.

Nakon zajedničke molitve, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i predsjedavajući Skupštine Međureligijskog vijeća BiH, Jakob Finci i zamjenica glavnog direktora USAID-a Bonnie Glick potpisali su novi ugovor.

-Danas ovdje svjedočim napretku. Svijet prati BiH, njen model tolerancije i saradnje među liderima kako bi se smanjile tenzije i smanjila mržnja. Danas je svijetu potreban primjer koji pruža Međureligijsko vijeće BiH. To je jedan sjajan i vrijedan cvijet u globalnoj prijetnji korova netolerancije. Uložili ste mnogo truda kako biste radili na edukaciji i kreiranju zakona te uključivanju mladih u ove procese. Svi mi, i u Evropi i u Americi, moramo raditi proaktivno na slanju pozitivnih poruka na suprotstavljanju retorici koja dolazi od lidera koji nastoje to koristiti samo u ličnu korist - kazala je Glick nakon potpisivanja ugovora.

Finci je istakao da je ovo veoma važan trenutak i korak naprijed u okviru jačanja međureligijske saradnje i dijaloga u BiH.

-Ovo je još jedan korak naprijed u našoj saradnji sa svim stranim agencijama u našoj zemlji. Ovo je veliki doprinos našem gradu i našim naporima u onome što želimo postići, a to je izgradnja trajnog mira i ukidanja jezika mržnje koliko god je to moguće - rekao je Finci.

Svečanom programu i potpisivanju ugovora su prisustvovali i američki ambasador u BiH Eric Nelson, direktorica USAID-a za BiH Nancy Eslick, članovi američke delegacije iz Washingtona i brojni članovi religijskih zajednica i Međunarodnog religijskog vijeća BiH.

Zajednička molitva - 4. 2. 2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.