Ona je podsjetila da su, nakon što je prisustvo virusa potvrđeno kod dva RTG inžinjera, počela testiranja svih uposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Metodom slučajnog odabira prethodno su testirana dva RTG tehničara koja su bila u kontaktu za zaraženom pacijenticom i utvrđeno je da su pozitivni. COVID-19 jučer je potvrđen i kod dva pomoćna radnika Kantonalne bolnice. Ukupno su do sada testirana 44 uposlenika, a testiranje će po grupama biti nastavljeno i narednih dana - kazala je dr. Kamenica.

Naglasila je da nijedan odjel Kantonalne bolnice neće biti zatvoren. Kompletna novonastala situacija se odnosi direktno na Trijažni odjel i RTG službu koji su najdirektnije bili izloženi. U Urgentnom centru svi su, kazala je, negativni, a testiranja se nastavljaju.

Kamenica je naglasila da je trenutno u izolaciji pet medicinskih sestara i tehničara koji su bili u kontaktu sa izvorom infekcije.

- Svi ostali ljekari i medicinsko osoblje jednako podnose teret i angažovani su na svojim radnim zadacima. Dobrovoljno se javljaju da rade i niko nema na bolovanju. Reorganizujemo se i radimo, ali s obzirom na to da nemamo dovoljno ljekara i medicinskog osoblja, ako se ovo nastavi, bit će poteškoća - naglasila je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

- Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde registrovano je deset oboljelih od koronavirusa - izjavila je na današnjoj press konferenciji Kantonalnog štaba civilne zaštite direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo.

Istakla je da je devet oboljelih u kućnoj izolaciji i da su dobrog općeg stanja, dok je jedna pacijentica u bolnici Podhrastovi u Sarajevu i njeno se zdravstveno stanje popravlja

- Jučer smo testirali 31 osobu od kojih su dvije pozitivne, a riječ je o uposlenicima Kantonalne bolnice Goražde. Radi se o spremačici i radniku koji po potrebi radi na dezinfekciji prostorija gdje su bili sumnjivi slučajevi – pojasnila je dr. Bičo.

Navela je da je povećan broj osoba u samoizolaciji, ali i testiranja.

- Trenutno je u izolaciji 75 osoba, a do jučer je testirano njih 313. Nakon dva nova pozitivna slučaja otvara nam se dosta novih kontakata tako da smo izvršili epidemiološko istraživanje i tokom dana bit će dodatnih testiranja, a znatan broj osoba će biti stavljen pod zdravstveni nadzor u kućnu izolaciju – naglasila je ona.

 Dr. Bičo dodala je da još nije utvrđen nulti pacijent za posljednje inficirane osobe.

- Prema informacijama kojima do sada raspolažemo, moguća epidemiološka povezanost je u vezi s četiri slučaja u Kantonalnoj bolnici, s obzirom na to da se radi o osoblju koje je direktno bilo izloženo kontaktu sa inficiranom pacijenticom, ali još sa sigurnošću ne možemo utvrditi tu povezanost – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.