open-navfaktor-logo
search
Sve zbog 230 KM
Četiri sata sjedili sa žrtvom, ubili ga sjekirom, tijelo ugurali u trap
Tijelo ubijenog pronađeno je tri dana kasnije, prekriveno poklopcem od trapa
25.05.2019. u 10:40
get url
text

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Travnik protiv Adija Jašarevića zbog ubistva iz koristoljublja.

Jašarević je zajedno sa još jednim maloljetnikom, 28. januara u mjestu vesela kod Bugojna ubio 85-godišnjeg Abduselama Halepića.

Jašarević i maloljetnik, nakon prethodnog dogovora da starca ubiju i opljačkaju, došli su tog dana oko 12.30 sati do njegove porodične kuće. Starca su zatekli u ljetnoj kuhinji koja se nalazi u prizemlju kuće, gdje su zajedno s njim sjeli za sto i provodili vrijeme, vrebajući priliku za napad.

Četiri sata kasnije, oko 16.20 sati, nakon što je nesretni Halepić u jednom momentu izašao i vratio se noseći kantu sa drvima za loženje, te im je bio okrenut leđima, nasrnuli su na njega.

Najprije je Adi Jašarević uzeo sjekiru i starcu zadao udarac tupim djelom sjekire u potiljak, od čega je on pao okrenut licem prema podu. Potom mu je zadao još jedan udarac tupim dijelom sjekire u potiljak, dok je starac bespomoćno ležao na podu. Zatim ga je okrenuo na leđa i prerovio mu džepove prsluka, u kojim je našao ključeve, te zaključao vrata ljetnje kuhinje.

Abduselamu je zatim prišao maloljetnik i tupim dijelom iste sjekire mu zadao više udaraca u predjelu stomaka i grudi.

Uslijed teških povreda glave i mozga, te unutrašnjeg krvarenja uslijed preloma rebara i grudne kosti, starac je podlegao.

Jašarević i maloljetnik su zatim žrtvu ugurali u trap koji se nalazi unutar ljetne kuhinje u podu u desnom ćošku prostorije, a potom zajedno čistili tragove krvi. Sjekiru i druge predmete s tragovima krvi su ubacili u trap, dok su dio predmeta koje su koristili za čišćenje i manje cjepanice ubacili u šporet u vatru kako bi ih uništili.

Potom su pretražili stvari u ljetnoj kuhinji tražeći novac i dragocjenosti koje nisu tu našli, te su napustili prostoriju, zaključavši je i uputili se u donji dio sela, čekajući da padne noć.

Kad se smračilo,  vratili su se i otključali gronji sprat kuće, gdje su izvršili premetačinu, tražeći novac i dragocjenosti.

- Tom prilikom u dnevnom boravku pronašli su novčanik oštećenog u kojem se nalazilo 170 KM i dvije gvozdene kovanice od po pet KM, da bi na stolu pronašli još 50 KM. Taj novac su oduzeli i odnijeli sa sobom, a potom podijelili poslije između sebe na način da je Adi Jašarević zadržao 120 KM, a malodoljetnik 110 KM - navedeno je u optužnici.

Tijelo ubijenog pronađeno je tri dana kasnije, prekriveno poklopcem od trapa.

Tužilac koji zastupa optužnicu od Suda je tražio da optuženom nakon potvrđivanja optužnice produži pritvor, jer se radi o krivičnom djelo za koje se može izreći kazna od deset godina i više, te postoji bojazan da bi njegovo puštanje na slobodu rezultiralo uznemirenjem javnosti.

U optužnici je predloženo da se od optuženog Adija Jašarević oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 120 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.