open-navfaktor-logo
search
Politički transferi
Četiri godine poslije: Ko danas "drži" koju općinu i koji načelnici su mijenjali dresove
Gotovo četiri godine su prošle od održavanja posljednjih Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, te su u punom jeku pripreme za održavanje novih, zakazanih za 15. novembar ove godine.
22.06.2020. u 20:21
get url
text
Načelnici koji su mijenjali stranke tokom mandata

Ambicije svih stranaka su, sudeći prema istupima zvaničnika, ostvarivanje boljeg rezultata u odnosu na 2016. godinu.

Najveći gubitnik je prije četiri godine bila Srpska demokratska stranka (SDS), koja je izgubila čak 14 načelničkih pozicija u odnosu na Lokalne izbore održane 2012. godine. Stranka demokratske akcije (SDA) je osvojila 33 načelničke pozicije, što je četiri manje u odnosu na 2012, dok je Socijaldemokratska partija (SDP) osvojila osam načelničkih pozicija, dvije manje u odnosu na prethodne Lokalne izbore.

Međutim, u međuvremenu je situacija bitno promijenjena, kako zbog odstupanja pojedinih načelnika, tako i zbog promjene stranačkih dresova.

Nakon što je nezavisni načelnik Zikrija Duraković prihvatio mandat u Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK), za načelnika Općine Bužim su raspisani vanredni izbori na kojima je pobijedio SDA-ov Mersudin Nanić.

Samir Kamenjaković je osvojio gradonačelničku poziciju u Živinicama kao kandidat SDP-a, ali je napustio tu stranku i priključio se SDA-u.

- Zbog građana Živinica i projekata koje smo sami sebi zadali, smatram da je ovo jedini put i način da možemo ostvariti sve što smo zacrtali - poručio je Kamenjaković prošle sedmice pri potpisivanju pristupnice SDA-u.

VEZANI TEKST - Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković pristupio SDA

Mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je nakon Općih izbora 2018. prihvatio i dotadašnji načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, kojeg je nakon provedenih vanrednih izbora zamijenio Aldin Šljivo (SDA).

Načelnik Općine Zavidovići Hašim Mujanović je mandat dobio kao kadar Stranke za BiH, ali je izbačen iz te stranke zbog navodne odgovornosti za nesavjesno i neovlašteno sklapanje ugovora koji su bili štetni po finansijsko poslovanje Stranke za BiH, te zbog neovlaštenog raspolaganja, trošenja i prisvajanja novca.

Nije Kamenjaković jedini SDP-ov načelnik kojeg je ta stranka izgubila u proteklom mandatu. Načelnik Općine Lukavac Edin Delić je napustio SDP, te se priključio novoosnovanoj stranci Socijaldemokrati BiH. Sudeći prema najavama, on će i na narednim Lokalnim izborima biti kandidat Socijaldemokrata za prvog čovjeka Lukavca.

Šuhret Fazlić je načelničku poziciju u Bihaću osvojio kao kandidat Građanskog saveza, ali je u septembru 2018. potvrdio da je napustio tu stranku, te je na Općim izborima te godine nastupio u okviru liste koalicije A-SDA – PoMak. U oktobru prošle godine je PoMak, čiji je Fazlić lider, potpisao koalicioni sporazum sa SDA.

Kao nezavisni kandidat je Hasan Ajkunić osvojio načelnički mandat u Bugojnu, ali nije dugo ostao nezavisan. U aprilu 2017. godine se vratio u SDA, čiji je član ranije bio.

U međuvremenu je SDA i gubila načelničke pozicije i to nakon osnivanja Pokreta demokratske akcije (PDA). Načelnik Banovića Midhat Husić, načelnik Kladnja Jusuf Čavkunović i načelnik Sapne Zudin Mahmutović napustili su SDA i pristupili novoformiranom PDA-u.

Načelnik Srebrenika Nihad Omerović isključen je iz SDA, te bi na predstojećim Lokalnim izborima trebao nastupiti kao nezavisni kandidat.

Aktuelni načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin isključen je iz HDZ-a BiH u aprilu ove godine. Govoreći o budućem političkom angažmanu, kazao je da će "vrijeme pokazati", ali je poprilično izvjesno da će ponovo biti kandidat na Lokalnim izborima.

VEZANI TEKST - HDZ izbacio člana Predsjedništva stranke i dva zastupnika

Dejan Prošić je bio nezavisni kandidat za načelnika Bosanskog Petrovca na prijevremenim izborima održanim u februaru 2019. godine. Kao nezavisni kandidat je i pobijedio, iako je bio vijećnik Srpske napredne stranke (SNS) u Općinskom vijeću Bosanski Petrovac. U novembru prošle godine je pristupio Demokratskom narodnom savezu (DNS). Prethodno je nezavisni načelnik Zlatko Hujić napustio tu poziciju, nakon što je dobio mandat u Skupštini USK.

Prijelazni rok u entitetu RS je svakako obilježio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je u martu ove godine izbačen iz SDS-a zbog saradnje sa SNSD-om, ali je već nekoliko dana kasnije osnovao Stranku demokratske srpske Semberije (SDS Semberije).

Ranije je SDS izgubio načelničku poziciju u Doboju, nakon što je Obren Petrović izborio mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Petrović je napustio SDS i priključio se SNSD-u, a načelničku poziciju je preuzeo Boris Jerinić, bivši SDS-ovac koji je skupa sa Petrovićem prešao u SNSD.

SDS je napustio i načelnik Općine Bratunac Nedeljko Mlađenović, te je nedugo poslije pristupio SNSD-u. DNS je napustio načelnik Općine Ljubinje Darko Krunić, koji je u maju ove godine prešao u Socijalističku partiju (SP).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.