Na području Zvornika, 22. januara, prilikom granične kontrole "mercedesa", bh. nacionalnih oznaka, pripadnici Jedinice granične policije Zvornik otkrili su devet osoba afroazijskog porijekla bez identifikacionih dokumenata, a koje su izjavile da dolaze iz Kameruna (4), Gvineje (2) te po jedna osoba iz Malija, Obale Slonovače i Senegala. Vozilom je upravljao državljanin BiH, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Prethodno, 21. i 20. januara, pripadnici Centralnog istražnog ureda GPBiH i Jedinice granične policije Gorica, u dva odvojena slučaja na području Posušja, spriječili su krijumčarenje osam državljana Turske i tri državljana Pakistana. U vezu sa ovim krijumčarenjem dovode se trojica bh. državljana koji su migrante krijumčarili u dva vozila, bh. nacionalnih oznaka, dodaje se u saopćenju.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela krijumčarenje osoba, o navedenim događajima su obaviješteni dežurni tužioci Tužilaštva BiH. Prema njihovim naredbama, državljani BiH su uhapšeni i protiv njih će biti dostavljen izvještaj o krivičnom djelu, dok su strani državljani predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.