navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sarajevo Film Festival

Četa umjetnika iz cijelog svijeta stigla da naslika ljepote naše domovine

Umjetnici su gosti Sarajevo Film Festivala, a u bh. prijestolnici su stigli da odmjere snagu kistova na Internacionalnoj umjetničkoj koloniji Sarajevo čije je sedmo izdanje počelo danas, i trajat će do 28. augusta

Objavljeno: 22.08.2019. u 22:08
get url
text

Posljednju noć 25. sarajevo Film Festivala crvenim ćilimom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo prošetala je i četa likovnih umjetnika koji su stigli iz 13 svjetskih zemalja.

Umjetnici su gosti Sarajevo Film Festivala, a u bh. prijestolnici su stigli da odmjere snagu kistova na Internacionalnoj umjetničkoj koloniji Sarajevo čije je sedmo izdanje počelo danas, i trajat će do 28. augusta.

Kolonija će biti upriličen au organizaciji Udruženja Art Colony i Galerije “Preporod“ koju vodi umjetnica Mirsada Baljić. Podržali su je ministarstvo za kulturu i  sport kantona Sarajevo i ministar Mirvad Kurić, Grad Sarajevo i gradonačelnik Abdulah Skaka.

-          Bogata zaostavštvina iz osmanlijskog i austrougarskog perioda, biseri su u nizu koji krase Sarajevo. Mi na ovaj način želimo doprinjeti sa aspekta umjetnosti očuvanju autotohnog grada koji je u prošlim vjekovimia, kao i novijoj historiji pretrpio velika razaranja. Očuvanje i zaštita prirodnog i bogatog kulturnog naslijeđa na području Bosne i Hercegovine je od izuzetne važnosti- kazala nam je Baljić.

Tema ovogodišnje Umjetničke kolonije Sarajevo je “Sevdah“ – riječ u kojoj je skrivena sva ljepota koja krasi Sarajevo, ali i druge bh. gradove.

Učesnici kolonije su istaknuti profesori i umjetnici iz BiH, Turska, S. Kipar, S. Makedonija, Grčka, Francuska, Italija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Rusija, Kosovo, Amerika. Oni su: Birsen Ceken, Gultekin Akengin, Fatih i Zuhal Basbug, Ahmet Ture, Berk Kaya, Nilufer Inandin, Hasan Zeybek, Idriz Eskil, Pinar Koc, Fehim Husković, Nehat Šakiri, Nora Lefa, Alice Suret Canalle, Gian Luka Palazzolo, Mustafa Arapi, Marjana Goxhabelliu, Selver Kadrović, Mehmed Slezović, Besnik Xhemaili, Dijana Arslanova, Re Phillips, Azra Hamzagić, Edin Numankadić, Ćazim Hadžimejlić, Šemsa Gavrankapetanović, Adis Lukač, Dževdet Nikočević, Amra Kozić i Ilonka Jasak.