open-navfaktor-logo
search
Europarlamentarci
Čestitke Zvizdiću na napretku
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa delegacijom Evropskog parlamenta, grupa  Evropske narodne stranke (EPP)
30.08.2018. u 16:26
get url
text
Predsjedavajući Vijeća ministara upoznao je europarlamentarce šta se sve čini na putu ka EU
Predsjedavajući Vijeća ministara upoznao je europarlamentarce šta se sve čini na putu ka EU

Predsjedavajući Zvizdić je informirao europarlamentarce o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH. Istaknuo je opredijeljenost Vijeća ministara BiH euroatlantskim integracijama, kao primarnom vanjsko-političkom cilju Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovina odgovorila na Upitnik EK i da se trenutno radi na izradi odgovora na dodatna pitanja. Dodao je da bi dobijanje kandidatskog statusa bio veliki podsticaj za nastavak procesa integracija BiH i regije u EU, kao i daljoj političkoj stabilizaciji, izgradnji mira i ekonomskom razvoju.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao europarlamentarce da je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj 152. sjednici usvojilo Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, čime je otvoren pristup novim razvojnim fondovima i omogućeno ravnopravno partnersko učešće u projektima u okviru Berlinskog procesa.

Vođa delegacije ispred EPP, potpredsjednik EPP grupe zadužen za proširenje i mediteransku politiku, europarlamentarac iz Republike Bugarske Andrey Kovatchev rekao je da EPP grupacija u Evropskom parlamentu pruža punu podršku euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine. Čestitao je predsjedavajućem Zvizdiću na napretku u integracijskim procesima i realiziranim reformama, te ohrabrio vlasti u BiH da nastave sa neophodnim reformskim procesima kako bi se ubrzao evropski put naše zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.