open-navfaktor-logo
search
Tradicionalno
Čestitke iz Kanade za Dan državnosti BiH
Tradicionalno, već petu godinu, u znak počasti državi BiH povodom Danada državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona podignuta je zastava BiH, a na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše 'Sretan 25. novembar Dan državnosti BiH'.
25.11.2020. u 13:44
get url
text

Član Kanadskog parlamenta Bob Bratina je tradicionalno čestitao Dan državnosti BiH. Između ostalog je napisao da među više stotina različitih nacionalnih grupa u divnoj raznolikosti Kanade su i stanovnici čije su porodice nastale na historijskom mjestu što se zove BiH.

Istakao je da se 25. novembar obilježava u Kanadi i širom svijeta te da je to dan kada je BiH postigla savremenu državnost.

- Njena istinska historija vjekovima svjedoći istaknutu tradiciju, susret i mješanje različitih civilizacija i kultura, umjetnosti, muzike, književnosti i naravno, kuhinje. Bosanska državnost je sada ukorjenjena u zakon, uz sve prateće političke i društvene aspekte moderne nacije. Veoma sam ponosan što politički predstavljam Bosance čija raznolikost mnogo obogaćuje stanovnike Hamiltona i Kanade, a čija je lična historija započela u BiH - kazao je.

Gradonačelnik Hamiltona čestita Dan državnosti BiH te je pozdravio bosansku zajednicu u Hamiltonu na Dan državnosti u BiH.

- Na današnji dan obilježava se godišnjica proglašenja volje naroda BiH da ona bude država. BiH je danas stub demokratije i slobode na Balkanu. To je primjer zajedničkog rada u miru. Mnogima ostaje primjer onoga što je moguće kada se radi zajedno. Zahvalni smo na kontinuiranom doprinosu građana BiH kulturnoj raznolikosti Hamiltona. Ponosni smo što su građani BiH u Hamiltonu pronašli mjesto za svoj poziv, svoju kuću, život u slobodi i podizanje svoje porodice - istakao je.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada ističu da građani BiH koji žive u Kanadi poručuju da je najbolja lekcija ZAVNOBiH-a  bila upravo poruka da različitosti postoje, ali ne da bi kidale bosanskohercegovačko državno i društveno tkivo, već da se zajedničkim snagama izbore za dobro svih, za napredak države BiH, a njenim jačanjem i za dobro i napredak Balkana, Evrope i svijeta.

- Samo zajedno, ujedinjenim snagama, uz poštivanje drugih i drugačijih, i s iskrenim namjerama u srcu, možemo graditi državu BiH - saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.