open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Češki parlament podržao odluku da se u toj državi obučava 4.000 ukrajinskih vojnika
Gornji dom češkog parlamenta potvrdio je odluku donjeg doma o obuci do 4.000 ukrajinskih vojnika u Češkoj, odnosno njihovo uvježbavanje na tlu drugih članica Evropske unije u čemu može učestvovati do 50 čeških vojnika, objavio je Radio Prague International, prenosi Euronews.
02.12.2022. u 20:34
get url
text

Nakon zelenog svjetla donjeg doma, u četvrtak je i Senat ratificirao prijedlog zakona kojim se dopušta obuka do 4.000 ukrajinskih vojnika na poligonu u Libavi.

Četverosedmična obuka u pet rotacija počet će 2023. godine i svaka bi obuhvatila do 800 ukrajinskih vojnika.

Parlament je ratificirao i raspoređivanje do 55 čeških vojnika koji bi uvježbavali ukrajinske snage na tlu drugih članica Evropske unije.

Glas za misiju dalo je 67 od 70 prisutnih senatora u četvrtak, a glasanju je prethodila oštra rasprava s optužbama protiv proruske propagande.

Procjenjuje se da bi ova odluka Češku mogla koštati oko 975 miliona kruna, a dio novca mogao bi se vratiti iz EU kroz program Misije EU za vojnu pomoć Ukrajini.

- Češka nema novca za takvo uplitanje u ratni sukob - rekla je senatorica Jana Zwyrtek Hamplova iz Nezavisne stranke.

Izrazila je bojazan za sigurnost čeških građana i tražila da se obuka održava u dijelu Ukrajine u kojem nema borbenih djelovanja.

Njen stav kritizirao je Vaclav Laska, predsjednik kluba zastupnika SEN 21 i Pirati rekavši da je "kolegica Hamplova glasnogovornik ruske propagande".

Senatorica Daniela Kovarova, također iz Nezavisne stranke, optužila je vladu da nije iznijela jasnu formulaciju kakve to nacionalne interese Češka brani odlukom o učestvovanju u obuci ukrajinskih vojnika.                    

Kovarova i Zwyrtek jedine su senatorice koje su glasale protiv zakona, a suzdržan je bio senator kršćanskih demokrata Lumir Kantor.

Parlament je odobrio i mandat za druge dvije misije u inostranstvu, do 40 vojnika na Kosovu te produženje vojne misije u Iraku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.