open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
Češka: Zbog popunjenosti jedinica intenzivne njege premještaju pacijente u druge zemlje
Zbog rekordnog broja COVID-19 pacijenata na jedinicama intenzivne njege u Češkoj, ta zemlja je danas započela premještanje pacijenata u druge države.
09.03.2021. u 16:55
get url
text
get url
text

Da bi se izborila sa teškom situacijom, Češka je smislila plan za premještanje desetaka COVID- 19 pacijenata u bolnice u Njemačkoj, Poljskoj i Švicarskoj.
 
Riječ je o 68-godišnjoj ženi koja je premještena u Raciborz u Poljskoj iz klinike u gradu Usti nad Orlici u regionu Pardubice u Češkoj.

Ministar vanjskih poslova Češke Tomas Petricek naveo je da će šest pacijenata biti premešteno u Njemačku.

Pardubice je bio prvi region od ukupno 14 u zemlji, koji je prošle sedmice proglasio da su jedinice intenzivne njege u pet bolnica u potpunosti popunjene zbog pacijenata koji su u ozbiljnim stanjima zbog zaraze koronavirusom, te da ne mogu primati više pacijenata.

Zatim je uslijedio i region Pizen u zapadnoj Češkoj, dok veliki broj bolnica u drugim dijelovima zemlje mora premjestiti pacijente u druge klinike u državi.

Ministar zdravlja Jan Blatny ocijenio je da će ova sedmica biti najkritičnija za bolnice.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, 8.478 pacijenata je bilo hospitalizovano u ponedeljak, od kojih je 1.789 bilo smešteno na intenzivnu njegu, što je najviši broj do sada.

Sedmodnevni prosjek dnevnih smrtnih slučajeva porastao je tokom poslednje dvije sedmice sa 1,44 na 100.000 ljudi 22. februara na 1,88 u ponedjeljak, prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins". Riječ je o najgorem presjeku na svijetu.

Zemlja sa 10,7 miliona stanovnika do sada je registrovala više od 1,3 miliona slučajeva zaraze koronavirusom i 22.147 preminulih od posljedica. Trenutno Češka ima najviši rast slučajeva zaraze po broju stanovnika, pokazali su podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Da bi se izborila sa teškom situacijom, Češka je smislila plan za premještanje desetaka pacijenata u bolnice u Njemačkoj, Poljskoj i Švicarskoj. Te tri zemlje su ranije nudile liječenje u svojim bolnicama, kao i Austrija i Slovenija.

Vlada je također naložila medicinskim i studentima drugih univerziteta, kao i učenicima srednjih škola, ali i medicinskom osoblju u ambulantama da pomažu u bolnicama.

- Oni bi trebalo da pomognu u postizanju cilja, odnosno da nam omoguće dodatnih 100 kreveta za intenzivnu njegu i još 570 kreveta sa kisikom - rekao je češki ministar zdravlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.