navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istinita priča

Černobil je najbolje ocijenjena serija u historiji

Naime, 26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani Černobil u Ukrajini u Sovjetskom Savezu došlo je do eksplozije koja je otpustila radioaktivne materijale

Objavljeno: 04.06.2019. u 18:07
get url
text
Černobil, serija

Nakon posljednje, pete epizode, gledaoci se slažu da je serija Černobil potukla rejting Games of Thrones. Černobil je službeno najbolje ocijenjena serija u historiji. The Guardian je razgovarao s ekipom koja je radila na setu i napravila izvanredan posao, pogotovo kada je riječ o izgledu glumaca iz osamdesetih godina prošlog vijeka u Sovjetskom savezu.

Jedan od najtežih zadataka imao je majstor maske Daniel Parker koji je morao dočarati kako su izgledali ljudi koji su umirali od direktne izloženosti radijaciji poput vatrogasaca i Aleksandra Akimova, rukovodioca noćne smjene u černobilskoj elektrani. U seriji on umire u teškoj agoniji, a na kraju ostaje bez lica jer mu koža jednostavno nestaje i spada s kostiju. Potresno je bilo i gledati kako vojnici ubijaju kućne ljubimce koji su ostali iza vlasnika jer su i sami bili radioaktivni.

Naime, 26. aprila 1986. godine u nuklearnoj elektrani Černobil u Ukrajini u Sovjetskom Savezu došlo je do eksplozije koja je otpustila radioaktivne materijale širom Bjelorusije, Rusije i Ukrajine sve do Skandinavije i Zapadne Evrope. Jared Harris glumi Valerija Legasova, vodećeg sovjetskog nuklearnog fizičara. Emily Watson glumi Ulanu Komjuk, sovjetsku nuklearnu fizičarku posvećenu rješavanju tajne onoga što je dovelo do černobilske katastrofe.