- Situacija je preozbiljna. Ovo je posljednji trenutak da pokušamo nešto svi zajedno učiniti, da bismo ublažili porast broja zaraženih koji imamo. Jako je važna podrška lokalog stanovništva, uloga roditelja. Posebno bih preporučio svima koji ne moraju izlaziti vani da to ne čini. Ovo je ljudska zamolba. Imamo 61 čovjeka na respiratoru. Danas je situacija jako loša, ali vjerujem u stanovništvo da će shvatiti ozbiljnost. Mjere nisu izuzete, mi nismo doveli situaciju do lockdowna, dali smo mogućnost kantonima da to urade. Pozivamo kolege da uzmu sve u obzir - rekao je Čerkez na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Pojasnio je i nove naredbe Kriznog štaba.

- Mi nismo ukinuli zdravstvenu zaštitu, već pozvali rukovodioce zdravstvenih ustanova da obustave hladne programe. To nije liječenje karcinoma, niti hitni slučajevi. Oni naručeni moraju dobiti zdravstvenu zaštitu. Bosna i Hercegovina ima jako mali broj epidemiologa i infektologa - rekao je Čerkez.

On je pozvao firme, institucije koje rade kancelarijski posao, da se prilagode trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

- Oni mogu online da rade, da organiziraju klizno radno vrijeme u dvije smjene, da smanje rizike. Svjedoci smo velikog broja ljudi zaraženih na poslu. Ko ne može u kancelarijama napraviti razmak od dva metra, gdje ne nose maske, da provedu ovu mjeru - rekao je Čerkez.

Sanjin Musa, šef Epidemiološke službe Federalnog zavoda za javno zdravstvo, pojasnio je da se smanjuje boravak u izolaciji Covid-pozitivnih sa blažom slikom sa 14 da deset dana.

Ovrnuo se i na trenutnu epodemiološku situaciju.

- Imamo ubrzani porast u prijenosu virusa u populaciji, stanje je ozbiljno. Najviše zaraženih ima Kanton Sarajevo, Hercegovačko-neretvanski i Bosanskopodrinjski. Povećan je broj umrlih. Od početka pandemije do danas potvrđeno je 33.917 slučajeva, 856 umrlih, 12.573 su aktivni slučajevi. Neophodno je učiniti sve kako bismo spriječili daljnje širenje virusa - rekao je Musa.