open-navfaktor-logo
search
Krizni štab FBiH
Čerkez: Ozbiljno razmišljamo da zabranimo ili reduciramo kretanje tokom vikenda
Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, na današnjoj press konferenciji je rekao kako raduje činjenica da je u Federaciji BiH 27 građana oporavljeno od koronavirusa i da se očekuje još deset njih. 
10.04.2020. u 12:21
get url
text
Goran Čerkez

Međutim, naglasio je kako je veliki broj onih koji krše naložene mjere držanja socijalnog kontakta i da se razmišlja o još rigoroznijim mjerama.

- Ozbiljno razmišljamo, i dali smo preporuku da se zabrani ili reducira kretanje tokom vikenda, jer ovo je neodrživo. Žao nam je sugrađana koji poštuju sve mjere, ali neodgovornih i dalje ima koji se nalaze u grupama, šetaju u grupama, piju kafu i krše niz odredbi. Doći ćemo u situaciju da svi budemo u svojim kućama za vikend. Još jednom apelujem na građane da to ne rade jer to definitivno nije dobro ni za vas ni za druge. Epidemiološka situacija je vrlo ozbiljna. Idu blagdani i važno je da provodimo mjere, da nosimo maske i rukavice. Bit će vremena za slavlja i povratak normalnom životu. Ovaj bolest je pogodila cijeli svijet - rekao je Čerkez.

Na pitanje da li će Federacija izaći ususret Republici Srpskoj na zatraženih 10.000 testova na koronavirus, Čerkez je odgovorio potvrdno.

- Federacija BiH se ponaša odgovorno i uvijek će izaći ususret. To je sve stanovništvo naše države i bit će zadovoljtsvo ako možemo pomoći. To ne smije doći u pitanje, odgovor je potvrdan - rekao je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.