open-navfaktor-logo
search
Konferencija za medije
Čerkez: Od 14. maja radi gradski prijevoz, obdaništa, zubari i bašte kafića, tržni centri u narednoj fazi
Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je u protekla 24 sata u FBiH testirano 649 uzoraka, te da je sedam pozitivno na COVID-19.
10.05.2020. u 12:00
get url
text

- Radi se o osobama iz Maglaja, Tešnja i Bosanskog Petrovca. Zaključno sa današnjim danom imamo 634 oporavljena pacijenta. U protekla 24 sata imamo 46 oporavljenih pacijenata i s time aktivni broj 325. Broj inficiranih sa COVID-19 se smanjuje. Do sada smo testirali 22.927 osoba, od čega su 993 bile pozitivne. Nažalost, sa današnjim danom imamo 35 smrtnih slučajeva. Zadnji smrtni slučaj je osoba iz Cazina. Radi se o osobi starije sobi sa hroničnim bolestima – izjavio je Čerkez.

Najavio je smanjenje restriktivnih mjera, te da se planira sa 14. majom olabaviti određene mjere.

- Govorimo o omogućavanju javnog gradskog prijevoza, otvaranja obdaništva, početak rada stomatoloških ordinacija je na dnevnom redu, određene sportske aktivnosti na otvorenom, kao i broj osoba koji može unutar zatvorenog prostora održavati određene aktivnosti. Prije svega mislimo na skupove do 15 osoba, koji bi omogućili na neki način našem hotelijerstvu i turističkom sektoru da počne korak po korak raditi – kazao je Čerkez.

Govoreći o pitanju otvaranja ugostiteljskih objekata, kazao je da je za sada vrlo izvjesno da bi moglo doći do otvaranja bašti, dok bi u zadnjoj fazi krenuli i u otvaranje tržnih centara, zatvorenih prostora, pa vjerovatno i fitness centara.

- Trebaćemo se pridržavati osnovnih pravila i moram reći da će stanje ovisiti isključivo o nama svima. Mi se nadamo da neće biti potrebe za vraćanje bilo kojoj restriktivnoj mjeri – ocijenio je Čerkez.

Iskazao je očekivanje da će se lokalne zajednice angažirati u sprječavanju širenja koronavirusa, te je još jednom uputio apel građanima da se pridržavaju mjera. Najavio je da bi se sredinom juna mogla očekivati određena liberalizacija po pitanju ulaska stranih državljana u BiH.

- Generalno gledajući, turistički operateri ne planiraju ništa prije 15. juna. To je vidljivo iz avio kompanija i drugih planiranih aktivnosti. Sve što je planirano, to je iza 15. juna – izjavio je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.