open-navfaktor-logo
search
Slučajeva još ima
Čerkez: Došlo vrijeme da proglasimo kraj epidemije koronavirusa u BiH
Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez izjavio je za Fenu da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila kraj pandemije koronavirusa, te da u narednom periodu očekuju, također, da bude proglašen kraj epidemije u Bosni i Hercegovini.
09.05.2023. u 14:25
get url
text
get url
text

- Već smo pokrenuli određene aktivnosti u tom kontekstu. Poslali smo određene dopise sa zahtjevima očitovanja od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Nakon što dobijemo njihovo mišljenje, dalje ćemo krenuti prema Vladi da predložimo ukidanje svih mjera - kazao je Čerkez.

Istaknuo je da to ne znači da koronavirus nije prisutan, te da toga moramo biti i dalje svjesni.

- One ranjive grupe bi trebale da brinu i dalje o svom zdravlju, jer zdravlje je jedan kapital koji je naš kapital. Sigurno nije samo zdravstveni sistem taj koji brine o zdravlju. Pozivamo sve one koji imaju hroničnih zdravstvenih problema ili su imunokompromitirani da i dalje vode računa - naveo je Čerkez.

Međutim, dodao je on, definitivno je došao kraj, taj sretni trenutak za građane BiH, a i svijeta "da konačno budemo u fazi da proglasimo kraj epidemije i u BiH". Par zemalja je to već učinilo.

Čerkez navodi da ima i dalje slučajeva koronavirusa.

- Koronavirus je prisutan još uvijek u društvu. Ono što je važno reći, kliničke slike nisu kao što smo imali. I dalje moramo na neki način biti oprezni, ali to nam daje, bez obzira, mogućnost da proglasimo kraj, jer je trenutno stanje takvo da se može krenuti tim koracima - kazao je Čerkez.

Ističe da koronavirus danas i koronavirus na početku nije isti, te da su značajno tome doprinijele vakcine.

- Vakcinacija u cijelom svijetu je doprinijela da imamo značajno manji broj toga, da se virus praktično zaustavi u određenoj mjeri i da izađemo iz ovih pandemija i epidemija. Da tog procesa imunizacije nije bilo u svijetu, ali i u BiH, danas bi još sigurno bili u puno gorem stanju - naveo je Čerkez.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.