open-navfaktor-logo
search
Razgraničenje Srbije i Kosova
Ćerimagić: Ne smije biti promjene granica po etničkoj liniji
Ideju o razgraničenju Kosova i Srbije izazvala je oprečne reakcije u Evropi i svijetu
26.08.2018. u 12:20
get url
text
Adi Ćerimagić tokom govora na Evropskom forumu Alpbach

Ideju razmjene teritorija između Srbije i Kosova koju snažno zagovara srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hashim Thaci oštro je kritizirao analitičar Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Adi Ćerimagić.

Na Evropskom forumu Alpbach je održao govor tokom panela kojem su između ostalih prisustvovali Vučić i Thaci, kao i predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen, evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, slovenski predsjednik Borut Pahor te niz drugih uglednih gostiju.

Odbacujući ideju koju zastupaju srbijanski i kosovski predsjednici, Ćerimagić je poručio da u "godinama pred početak rata, jugoslovenski intelektualci i političari su mnogo pričali o granicama, nepravdi i etničkim pravima".

- Oni su zastupali jednostavan, ali destruktivan argument: sigurni ste samo na teritorijama na kojima vaša etnička grupa ima kontrolu. Ta ideja je uništila Jugoslaviju. Granice je pretvorila u linije sukoba, stvorila je nove granice natopljene krvlju i dovela do masovnih izgnanstava, ubistava i genocida u Srebrenici. Mir koji Zapadni Balkan danas uživa moguć je jer je međunarodna zajednica imala jasnu politiku a to je da nema više promjena granica po etničkim linijama – kazao je Ćerimagić.

Istaknuo je da "Srbi trebaju biti sigurni u centralnoj Bosni kao i Hrvati u Banjoj Luci, ili Bošnjaci u Doboju u Srebrenici. Makedonci moraju biti sigurni u Tetovu isto kao Bošnjaci u Novom Pazaru, Albanci u Preševu, ili Srbi u Mitrovici. Neke ideje se čine nevinim na prvi pogled, ali kako rastu one postaju monstruozne. Ideja da ste sigurni jedino kada je vaša etnička grupa dominantna je jedna takva ideja".

- Zbog toga pozivam balkanske lidere, posebno one koji sjede na ovom panelu, da ne idu tim putem, ponovo. Također pozivam evropske lidere, posebno one koji sjede za ovim panelom i u publici, da jasno kažu da se protive takvoj politici. Zadatak naše generacije je da sve balkanske granice pretvori u evropske granice: kao one između Tirola i Južnog Tirola, Poljske i Njemačke. Da bi smo to ostvarili, Zapadni Balkan će morati mnogo toga da uradi: izgraditi institucije bazirane na zakonu, borbi protiv korupcije, reformi obrazovnog sistema i mnogo, mnogo toga – poručio je Ćerimagić. 

Njegovo izlaganje možete pogledati u narednom video snimku od 24:45. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.