U okviru 57. Predsjedničke biciklističke utrke u Turskoj danas je startala posljednja, osma etapa, ali je prekinuta i otkazana zbog loših vremenskih uvjeta u Istanbulu.

Posljednja etapa startala je ispred Kulturnog centra Ataturk na Taksimu, a na startu je bilo 149 biciklista iz 25 ekipa. Biciklisti su preko Mosta Šehida 15. jula prešli na azijsku obalu Bosfora, ali pogoršanjem vremenskih uslova na stazi je došlo do niza padova biciklista i organizatori su odlučili prekinuti trku 25 kilometara nakon starta.

Tako je pobjeda i tirkizna majica pripala novozelandskom biciklisti Patricku Bevinu iz tima Israel-Premier Tech, koji je slavio na prethodnoj etapi i bio vodeći u ukupnom poretku.

Drugi u poretku je bio Australac Jay Vine iz tima Alpecin-Fenix, dok je trećeplasirani Argentinac Eduardo Sepulveda iz Drone Hopper-Androni Giovattolija.

Belgijancu Jasperu Philipsenu iz tima Alpecin-Fenixa pripala je zelena majica namijenjena najboljem sprinteru utrke, a Noah Graningen iz američkog tima Wildlife Generation odjenuo je crvenu majicu kao najbolji brdski penjač. Bijela majica, namijenjena promotoru ljepota Turske pripala je Batuhanu Ozguru iz tima Grada Sakarye.

Najbolja u konkurenciji timova bila je španska ekipa Equipo Kern Pharma.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay dodijelio je medalje najboljem trojcu ovogodišnje utrke, a turski ministar omladine i sporta Mehmet Muharrem Kasapoglu dodijelio je nagradu najboljem timu utrke. Guverner Istanbula Ali Yerlikaya je dodijelio priznanje osvajaču bijele majice.

Predsjednik Biciklističkog saveza Turske Emin Muftuoglu uručio je prigodne poklone turskom potpredsjedniku Oktayu i resornom ministru Kasapogluu za njihovo učešće na ceremoniji.

Predsjednička biciklistička trka u Tursk koja se organizuje pod pokroviteljstvom kabineta predsjednika Turske, počela je 10. aprila i traje do 17. aprila. Organizator je Biciklistički savez Turske.

Etapirana cestovna biciklistička utrka, koja je u kategoriji Pro Series Međunarodne biciklističke unije (UCI), počela je u Bodrumu uz učešće profesionalnih timova i sportista, a završila je u Istanbulu.

Pod nazivom "Marmara Tour" ova utrka prvi put je vožena 1963. godine, a već od naredne godine se vozila pod nazivom "Predsjednička biciklistička utrka u Turske".

Riječ je o utrci koja se održava u okviru kalendara svjetskog biciklističkog tura, a jedina je utrka na svijetu koja se vozi na dva kontinenta, odnosno u Evropi i Aziji. Ove godine se održava pod sloganom "Poštivanje historije i prirode".

U sklopu utrke biciklisti su tri puta mijenjati kontinent. Utrku je pratilo stotine televizijskih kanala i medijskih kuća.