Ponedjeljak, 26.02.2024.
h

Ceremonija u sarajevskoj Vijećnici: AMUS dodijelio nagrade za umjetnička dostignuća

U Gradskoj vijećnici u Sarajevu upriličena je ceremonija dodjele nagrada Asocijacije kompozitora - muzičkih stvaraoca, za umjetnička dostignuća u 2015. godini. 

Nagrade za životno djelo dobili su: Esad Arnautalić, Nazif Gljiva, Zaim Imamović, Ismet Alajbegović Šerbo, Duško Trifunović, Jozo Penava, Rade Jovanović, Safet Kafedžić, Jovica Petković, Spaso Berak, Kamal Monteno i Jadranka Stojaković.

Nagradu "Avdo Smailović" za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike dobio je Asim Horozić, "Fra Grgo Martić" za promociju muzike naroda u BiH zasluženo je pripala Damiru Imamoviću, a "Vlado Milošević" za muzičku publicistiku i muzikologiju dobio je Ivan Ćavlović.

Priznanje "Kemal Monteno" u području zabavne/popularne muzike zasluženo je otišla u ruke Edinu Dervišhalidoviću - Dini Merlinu, "Ismet Alajbegović Šerbo" za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike pripala je Saši Pavloviću i Miodragu Milekiću, "Slobodan Bodo Kovačević" u oblasti instrumentalne muzike dobio je Muris Varajić.

Nagradom "Dražen Ričl" za najboljeg mladog autora nagrađen je Đorđe Jovančić, a "Cvjetko Rihtman" za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH dodijeljena je ranije i to Hananu Hadžajliću, Leonori Bajramoski, Marti Čolak i Davidu Mastikosi.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh