S obzirom na situaciju, već su poduzete mjere kojima je cilj da se zaštite putnici ali i uposlenici Centrotransa. Tako je, na većini gradskih autobusa gdje je veći promet putnika, ugrađena adekvatna zaštita voznog osoblja, na ulaze u autobuse postavljeni su dozatori sa dezinfekcijskim sredstvima, a napravljen je i poseban plan čišćenja i dezinfekcije svih vozila tokom dana.

Pored svega navedenog, bit će primjenjivanje odluke Federalnog štaba civilne zaštite FBiH, te će svi putnici i vozno osoblje morati nositi ličnu zaštitnu opremu, u autobusima je obavezan fizički razmak, a putnici će sjediti na svakom drugom sjedištu što će biti i jasno obilježeno.

Na ulazu u autobuse bit će postavljene obavijesti o higijenskim mjerama i ograničenjima, a kako bi sve funkcionisalo na najbolji mogući način u većini vozila bit će angažovani kondukteri koji će voditi računa o pridržavanju mjera.

- Posebno preporučujemo putnicima da u cilju što manjeg kontakta koriste mogućnost plaćanja putem elektronskih kartica, kao i njihove dopune, a više informacija putnici mogu dobiti putem besplatne CentroCard mobilne aplikacije - naveli su iz Centrotransa.

Rad javnog linijskog prijevoza putnika će se organizovati postupno u fazama, a sve u skladu sa epidemiološkom situacijom. U prvoj fazi prijevoz će biti reduciran i prilagođen trenutnim uvjetima, što znači da će biti pokrivene sve gradske linije na kojima saobraća Centrotrans, ali u smanjenom kapacitetu.

- Prateći povoljnu epidemiološku situaciju povećavat će se i broj polazaka, odnosno broj angažovanih autobusa. Upravo iz tog razloga apelujemo na sve građane da se pridržavaju propisanih mjera - poručuju iz Centrotransa.