open-navfaktor-logo
search
Investicija 1,5 milona KM
Centrotrans i Sarajevogas potpisali Protokol o izgradnji CNG punionice na Stupu
Planirana investicija kompanije Centrotrans u vrijednosti oko 1,5 milona maraka za realizaciju ovog projekta je dio Plana strateškog razvoja za naredni period, a KJKP Sarajevogas kao strateški partner na realizaciji projekta za potrebe izgradnje CNG punionice do Autobaze Centrotransa će u narednom periodu dovesti cijev za protok dovoljnih količina kompresovanog prirodnog gasa (CNG) potrebnih za zadovoljavanje potreba Centrotransa.
10.02.2022. u 14:33
get url
text
Centrotrans-Sarajevogas
Centrotrans-Sarajevogas

Centrotrans i Sarajevogas potpisali su Protokol o izgradnji CNG punionice na Stupu. Protokol o izgradnji i međusobnoj saradnji potpisali su predsjednik Uprave Centrotransa Safudin Čengić i direktor Sarajevogasa Edis Baković, navodi se u saopćenju Centrotransa.

- Strateška odluka Centrotransa da koristi CNG vozila u gradskom i prigradskom prijevozu je potkrijepljena činjenicom da se korištenjem autobusa pogonjenih alternativnim gorivima znatno smanjuje emisija zagađujućih materija, te je i izgradnja CNG punionice u krugu Autobaze logičan potez - istakao je Safudin Čengić.

Čengić je naglasio da ovakve projekte u svim evropskim državama vlade subvencioniraju i podržavaju kroz programe o zaštiti životne sredine i shodno tome očekuje se da i Vlada Kantona Sarajevo, ali i druge nadležne institucije kroz realizaciju ovog projekta prepoznaju opći značaj i interes, ali i adekvatno podrže.  

Punionica je projektovana tako da zadovoljava potrebe Centrotransa, ali i trećih lica, što bi trebalo pozitivno djelovati na osobe koje razmišljaju o kupovini vozila na CNG pogon, a prepreka im je činjenica da imaju na raspolaganju samo jednu CNG punionicu.

- Zajedničkim zaključkom smo došli do sporazuma da je otvaranje ove CNG punionice u krugu Centrotransa u skladu sa zahtjevima i potrebama tržišta jer svi autobusi sa pogonom na CNG se tankuju na našoj punionici u Butilama, ali i zbog sve više privatnih vozila koja koriste ovo gorivo rodila se ova ideja. Sama vizija Sarajevogasa je da otvorimo što više punionica na području Kantona Sarajevo u saradnji sa našim partnerima - istakao je Edis Baković.

Baković je dodao da povećanjem broja vozila i korisnika CNG- a kao pogonskog goriva postiže se veći kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo.   

Centrotrans kao društveno odgovorna i ekološki osviještena kompanija od 2017. godine počela je sa nabavkom autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste prirodni gas i tada je nabavljeno 7 CNG autobusa. Nakon toga Centrotrans svake godine vrši nabavku CNG autobusa, te trenutno u voznom parku posjedujemo 35 CNG autobusa (23 solo i 12 zglobnih).

Pored zaštite životne sredine i manjeg zagađenja zraka autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste prirodni kompresovani gas donose i određene uštede u količini utrošenog pogonskog goriva.

- Autobusi koji koriste CNG kao pogonsko gorivo su prilikom same nabavke mnogo skuplji od standardnih, ali troškovi goriva za autuobuse pogonjene CNG-om su za oko 30 posto manji u odnosu na troškove dizel goriva. Također je važno naglasiti da jedan CNG autobus dnevno emituje manje NOx cca. 7.864 grama, a PM čestica manje 184,64 grama u odnosu na jedan autobus kome je pogon na dizelsko gorivo - istakao je Elmin Škulj.

Plan Centrotransa se ogleda u kontinuiranoj nabavci CNG autobusa, s ciljem da svi autobusi u gradskom i prigradskom prijevozu budu ekološki prihvatljivi. Pored CNG autobusa u prethodnom periodu su nabavljeni i LPG autobusi, a u toku su i određene studije kojima se žele istražiti mogućnosti upotrebe električnih autobusa, sa potrebnim investicijama, nakon čega će biti poduzeti određeni koraci i u tom smjeru, navodi se u saopćenju Centrotransa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.