open-navfaktor-logo
search
Održan sastanak
Centralna banka BiH: Potvrđena sigurnost, likvidnost i kapitaliziranost bankarskog sektora
Stalni odbor za finansijsku stabilnost Bosne i Hercegovine (SOFS) potvrdio je sigurnost, likvidnost i kapitaliziranost bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini.
03.03.2022. u 18:00
get url
text

- Banke mogu izvršiti sve zahtjeve svojih deponenata, uključujući i zahtjeve za podizanjem gotovog novca, i uz uvažavanje okolnosti u kojima se poslovanje trenutno odvija, održat će kontinuitet poslovanja u skladu s potrebama građana i privrede - saopćeno je iz Centralne banke (CB) BiH nakon sastanka SOFS-a.

Sastanak je održan danas u Sarajevu na temu analize stanja finansijskog sektora u BiH, a predsjedavao je guverner Centralne banke BiH Senad Softić, uz prisustvo ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande, ministrice finansija Federacije BiH Jelke Milićević, ministrice finansija Republike Srpske Zore Vidović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS Srđana Šuputa, direktora Agencije za bankarstvo Federacije BiH Jasmina Mahmuzića i direktora Agencije za osiguranje depozita BiH Krešimira Šoljića.

- Zaključeno je da je uspješno izvršen postupak restrukturiranja nad Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka. Otklonjeni su svi raniji rizici povezani sa prethodnim vlasnikom, te je očuvana stabilnost banaka, osigurana zaštita klijenata i deponenata, a time postignuta i stabilnost cjelokupnog bankarskog sistema u BiH - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da Centralna banka BiH garantuje monetarnu stabilnost, na način da je svaka KM pokrivena euro valutom.

Na sastanku je zaključeno da je Centralna banka BiH apsolutno odgovorila zadatku i bez zastoja vrši snabdijevanje gotovim novcem za sve komercijalne banke u BiH.

U saopćenju se dodaje da su svi depoziti u komercijalnim bankama osigurani do iznosa od 50.000 KM, za šta garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.