Centralna banka BiH odavno priprema tužbu protiv Općine Centar i načelnika Mandića, koji ne daju dozvolu za izgradnju poslovne zgrade. To nam je potvrđeno i jučer iz CBBiH. Tužba se još priprema, odgovorili su nam iz Centralne banke, jer Općina Centar nije izvršila svoje ugovorne obaveze.

- Do danas, Općina Centar nije izvršila svoje ugovorne obaveze, dakle ne radi se o dogovoru koji je propao, nego o neizvršavanju ugovorom preuzetih obaveza. Od momenta kada je CBBiH predala zahtjev za urbanističku saglasnost, zajedno s idejnim projektom, na sve moguće načine onemogućava se u korištenju svog prava vlasništva u svrhe u koje je parcela i kupljena. U ovom momentu, CBBiH osim što koristi zakonom predviđene pravne lijekove u upravnom postupku za izdavanje urbanističke saglasnosti, intenzivno radi i na konsultacijama s advokatskim timom u vezi s mogućim koracima koji su neophodni za zaštitu prava i interesa ove institucije - ističu iz CBBiH.

Evo kako je došlo do kupovine zemljišta u parku Hastahana i na kraju do neizvršenja ugovora Općine Centar.

Na sjednici Općinskog vijeća općine Centar 18. novembra 2019. godine odlučili su da prodaju dio zemljišta Centralnoj banci BiH u parku Hastahana za izgradnju poslovnog objekta i od tada su prošle gotovo tri godine, a još nije pronađeno nikakvo rješenje između Općine Centar i Centralne banke BiH.

Centralna banka BiH u oktobru 2021. godine od Općine Centar primila je Rješenje o odbijanju zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju poslovnog objekta u parku Hastahana.

Poslije o odbijanju zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju poslovnog objekta u parku Hastahana Općina Centar Centralnoj banci je ponudila četiri zamjenske lokacije za izgradnju zgrade.

Lokacija u neposrednoj blizini šoping centra SCC. Druga lokacija je ponuđena neposredno uz Unitic nebodere (parking prostor), treća u naselju Ciglane – Merhemića trg (parking prostor) i četvrta ponuđena lokacija u Velešićima.

Evo zašto je sve zamjenske lokacije CBBiH odbila.

- Zamjenske lokacije ne ispunjavaju zahtjeve CBBiH niti je to na zakonit i siguran način moguće realizovati u razumnom roku, budući da te lokacije nisu u vlasništvu Općine Centar i da su vlasničko-pravni odnosi upitni, a planska dokumentacija koja postoji za te parcele, nije prilagođena potrebama i projektu CBBiH - ističu iz Centralne banke BiH.

Na proljeće 2022. godine Općina Centar usvaja novo idejno reješenje uređenja parka Hastahane. Prilikom prezentacije ovog projekta načelnik Srđan Mandić je kazao:

- Posebno želim naglasiti da ponuđenim rješenjima tretiramo samo prostor koji je u vlasništvu Općine Centar, odnosno oko 80 posto ukupne površine. Priča sa Centralnom bankom BiH još traje. Njihova imovina je apsolutno neupitna, a ja i dalje vjerujem da ćemo postići kompromis - zaključio je Mandić.

Bitka između Centralne banke BiH i Općine Centar traje skoro tri godine, a još se ne nazire kraj. Kompromisno rješenje nije pronađeno, a u sve će se morati umiješati sud, kažu iz Centralne banke BiH.