open-navfaktor-logo
search
Pat pozicija
Centralna banka BiH ne odustaje od Hastahane i razmatra pravne korake protiv Općine Centar
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je 2019. godine u parku Hastahana kupila zemljište površine 2.290 kvadrata za 4,7 miliona maraka od sarajevske Općine Centar, ali ni do danas nije počela izgradnja jer to ne dozvoljava Srđan Mandić, načelnik Općine Centar.
02.08.2022. u 08:38
get url
text

Centralna banka BiH odavno priprema tužbu protiv Općine Centar i načelnika Mandića, koji ne daju dozvolu za izgradnju poslovne zgrade. To nam je potvrđeno i jučer iz CBBiH. Tužba se još priprema, odgovorili su nam iz Centralne banke, jer Općina Centar nije izvršila svoje ugovorne obaveze.

- Do danas, Općina Centar nije izvršila svoje ugovorne obaveze, dakle ne radi se o dogovoru koji je propao, nego o neizvršavanju ugovorom preuzetih obaveza. Od momenta kada je CBBiH predala zahtjev za urbanističku saglasnost, zajedno s idejnim projektom, na sve moguće načine onemogućava se u korištenju svog prava vlasništva u svrhe u koje je parcela i kupljena. U ovom momentu, CBBiH osim što koristi zakonom predviđene pravne lijekove u upravnom postupku za izdavanje urbanističke saglasnosti, intenzivno radi i na konsultacijama s advokatskim timom u vezi s mogućim koracima koji su neophodni za zaštitu prava i interesa ove institucije - ističu iz CBBiH.

Evo kako je došlo do kupovine zemljišta u parku Hastahana i na kraju do neizvršenja ugovora Općine Centar.

Na sjednici Općinskog vijeća općine Centar 18. novembra 2019. godine odlučili su da prodaju dio zemljišta Centralnoj banci BiH u parku Hastahana za izgradnju poslovnog objekta i od tada su prošle gotovo tri godine, a još nije pronađeno nikakvo rješenje između Općine Centar i Centralne banke BiH.

Centralna banka BiH u oktobru 2021. godine od Općine Centar primila je Rješenje o odbijanju zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju poslovnog objekta u parku Hastahana.

Poslije o odbijanju zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju poslovnog objekta u parku Hastahana Općina Centar Centralnoj banci je ponudila četiri zamjenske lokacije za izgradnju zgrade.

Lokacija u neposrednoj blizini šoping centra SCC. Druga lokacija je ponuđena neposredno uz Unitic nebodere (parking prostor), treća u naselju Ciglane – Merhemića trg (parking prostor) i četvrta ponuđena lokacija u Velešićima.

Evo zašto je sve zamjenske lokacije CBBiH odbila.

- Zamjenske lokacije ne ispunjavaju zahtjeve CBBiH niti je to na zakonit i siguran način moguće realizovati u razumnom roku, budući da te lokacije nisu u vlasništvu Općine Centar i da su vlasničko-pravni odnosi upitni, a planska dokumentacija koja postoji za te parcele, nije prilagođena potrebama i projektu CBBiH - ističu iz Centralne banke BiH.

Na proljeće 2022. godine Općina Centar usvaja novo idejno reješenje uređenja parka Hastahane. Prilikom prezentacije ovog projekta načelnik Srđan Mandić je kazao:

- Posebno želim naglasiti da ponuđenim rješenjima tretiramo samo prostor koji je u vlasništvu Općine Centar, odnosno oko 80 posto ukupne površine. Priča sa Centralnom bankom BiH još traje. Njihova imovina je apsolutno neupitna, a ja i dalje vjerujem da ćemo postići kompromis - zaključio je Mandić.

Bitka između Centralne banke BiH i Općine Centar traje skoro tri godine, a još se ne nazire kraj. Kompromisno rješenje nije pronađeno, a u sve će se morati umiješati sud, kažu iz Centralne banke BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.