open-navfaktor-logo
search
Džamija "Kralj Abdulah"
Centralna bajramska svečanost u Tuzli: "Molimo Allaha, dž.š, da očuvamo ramazanske blagodati"
- Podijelimo bajramsku radost sa našim komšijama i prijateljima. Bajram šerif mubarek olsun, poručio je muftija Fazlović
04.06.2019. u 07:58
get url
text
Džamija "Kralja Abdulaha" u Tuzli: Klanjan bajram-namaz
Džamija "Kralja Abdulaha" u Tuzli: Klanjan bajram-namaz

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog održana je jutros džamiji "Kralj Abdulah" u Tuzli. Bajram-namaz je predvodio i hutbu uputio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

- Osvanuli smo u okrilju našeg najvećeg blagdana Ramazanskog bajrama. Do ove neizmjerne radosti išli smo blagoslovljenom stazom brojnih ramazanskih ibadeta. Dva su posebna pečata, kojima je Allah, dž.š, odlikovao vrijeme ramazanskog mjeseca. U njemu je počelo objavljivanje Kur'ana plemenitog, upute za sve ljude, jasnih dokaza prave staze, lučenja istine od neistine. Propis posta kao jedan od temeljnih ibadeta naše vjere, također je pečat koji ukazuje na veličinu mjeseca ramazan i šerifa - rekao je muftija Fazlović.

Najbolji dokaz za istinu u našim srcima i ispravnost puta koji smo odabrali, naglasio je muftija, jeste naše obavljanje posta, koji je dokaz naše istine i upute.

- Ramazanski post je našem Gospodaru posebno drago djelo, koje sadrži dobrobit za svaku dimenziju ljudske ličnosti i čije vrijednosti se s pojedinca prenose na zajednicu. Najvažniji cilj posta je čovjekovo duhovno čišćenje i moralno usavršavanje, jačanje njegove bogobojaznosti. Pored ovog glavnog cilja ramazanski post kao najstrožiji, najzahtjevniji i najdugotrajniji post, koji se među ljudima prakticira ima i druge važne svrhe. Priprema nas za najdublji doživljaj poruke Kur'ana časnog, čija je objava počela u mjesecu ramazanu, u njegovoj noći kadr. Post predstavlja uspješan test ljudske samodiscipline, postom se jača volja i predanost ciljevima, odnosno popravlja sveprisutnoje stanje letargije, ravnodušnosti i beznađa. Brojne naučne studije su ramazanski post okarakterizirale kao veoma djelotvoran lijek za ljudsko tijelo, pa i kada su u pitanju najteže bolesti. Iskustvo ramazanskog posta budi osjećaj i razumijevanje za one koji su gladni i žedni te snažno podstiče na pomoć ljudima koji žive u siromaštvu i oskudici - rekao je u hutbi muftija Fazlović.

Stoga je muftija vjernicima čestitao njihovo veliko djelo posta i poručio im da se osjećaju ponosno zbog ovog ibadeta, a posebne riječi priznanja i poštovanja, uputio je mladićima i djevojkama, koji su, kako je rekao, postili u velikom broju.

- Molimo Allaha, dž.š, da svjetlo ramazanskih blagodati očuvamo. Neka nam naša bogobojaznost i plemenitost koju smo u ramazanu priskrbili budu naše duhovno ishodište, one i jesu temeljne odrednice našeg posta i drugih vidova ramazanske pobožnosti. Bogobojaznost nas usavršava u našem duhu i okreće nas Allahovom licu, to je put s jasnim granicama i putokazima, ona nas čuva od stranputica i grijeha. Plemenitost nas okreće ljudima, ona je najbolje uže koje povezuje ljude na putu zajedničke sreće i napretka. I doista u ramazanu se najviše istaknu ljudska mudsrost i duhovna zrelost te se na tim premisama može dosezati neslućena ljudska dalekovidost. U tome je mogućnost da se utkamo u harmoniju pokornosti Bogu jedinom i dobrotu koja je bitak stvorenog svijeta - naveo je Vahid ef. Fazlić, koji je zatim okupljenim vjernicima prenio bajramsku poruku i čestitku reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Muftija je vjernicima skrenuo pažnju da sutra, na Dan šehida, obavezno posjete šehitluke i obiđu mezarja svojih najmilijih.

- Podijelimo bajramsku radost sa našim komšijama i prijateljima. Bajram šerif mubarek olsun - poručio je muftija Fazlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.