Utorak, 22.06.2021.

Centralna bajramska svečanost u Srebrenici: Čast je dočekivati bajrame i praznike u našem gradu

Centralna bajramska svečanost za područje općine Srebrenica održana je u Bijeloj džamiji u Srebrenici, a pored ove džamije bajram–namaz je klanjan još i u Sućesci, Potočarima, Luci, Krušev Dolu, Osmačama, Dobraku i Osatu.

Prema riječima glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damira ef. Peštalića za vjernike bajram predstavlja radost koju treba podijeliti sa svojim voljenima, rodbinom, prijateljima i komšijama.

- Ja sam ponosan na vjernike, na Bošnjake u Srebrenici, jer su svih ovih mjeseci pokazali odgovornost i istrajnost - rekao je u obraćanju Damir ef. Peštalić.

Dodao je da je velika radost dočekivati bajrame u Srebrenici.

- Srebrenica je u našoj domovini najljepše mjesto, čast je dočekivati bajrame i praznike u našem gradu, u zajedništvu, zbog naše djece koja se rađaju i odrastaju ovdje. Nadam se da ćemo im omogućiti da tako bude i u budućnosti, dok je svijeta i vijeka - istakao je ef. Peštalić.

On je uputio bajramsku čestitku muslimanima u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

- Ne preostaje mi ništa drugo nego da vjernicima u Srebrenici, našim ljudima koji zbog genocida žive širom svijeta, našoj braći širom domovine i dijaspore uputim tradicionalnu čestitku - bajram šerif mubarek olsun - poručio je Damir ef. Peštalić.

U proteklim godinama praksa je bila da se nakon klanjanja bajram–namaza kod Čaršijske džamije u Srebrenici vjernici okupe na bajramskom prijemu, popiju kahvu i druže se. Međutim, zbog pandemije koronavirusa i mjera koje su na snazi ovog bajrama nije upriličeno druženje i bajramski prijem.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh