open-navfaktor-logo
search
To je neprihvatljivo
Centar za životnu sredinu: U NP Sutjeska žele gajiti žitarice i mahunarke, krave, svinje i perad
Centar za životnu sredinu smatra velikom prijetnjom zahtjev Javne ustanove Nacionalni park "Sutjeska" Tjentište da se bavi poljoprivrednom i stočarskom proizvodnjom u okvirima NP Sutjeska i to gajenjem žitarica i mahunarki, povrća i voća te uzgojem životinja (krave, svinje, perad).
28.05.2022. u 12:10
get url
text

Kako ističu iz Centra za životnu sredinu, ovakav zahtjev NP Sutjeska prošao je bez komentara od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a, koji su prethodno odbili još jedan neprihvatljiv zahtjev nadležnih iz ovog parka da prošire djelatnosti vezane za rezanje drveta i proizvodnju građevinske stolarije.

VEZANI TEKST - Umjesto da čuvaju šume, u NP Sutjeska žele sječu: "Drugi da se ugrađuju, a mi da ispadamo glupi"

- Oba ova zahtjeva su neprihvatljiva, jedan je odbijen što je pohvalno, međutim drugi nije, što je nelogično. Otkada se Javna Ustanova koje upravlja teritorijom nacionalnog parka bavi poljoprivrednom i stočarskom proizvodnjom? U zahtjevu nije definisan tip poljoprivrede, obim proizvodnje, izvor investicija, a sam park nema Prostorni plan područja posebne namjene od 2015. godine, kada predloženi plan nije usvojen na sjednici Narodne Skupštine RS-a. Također, član 11. stav 2 Zakona o nacionalnim parkovima zabranjuje unos alohtonih (unesenih/nezavičajnih) vrsta biljaka, životinja i gljiva, kao i gradnju objekata ili izvođenje drugih radova kojima se zagađuje zemljište i zrak, pogoršava kvalitet voda, mijenja njihova količina, prostorni i vremenski raspored. Poljoprivredna proizvodnja jedan je od najvećih zagađivača životne sredine, zbog čega smatramo da je ovaj tip djelatnosti u direktnom konfilktu sa zakonom i ne pripada u okvire nacionalnog parka - ističu u Centru za životnu sredinu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a je također, kako dodaju u saopćenju, dalo komentar na ovaj zahtjev konstatujući da je "proširenje šifri djelatnosti koje se odnose na poljoprivrednu proizvodnju na neki način i promocija domaće gastro ponude”, te da “imajući u vidu da se radi o zaštićenom području takvi proizvodi imaju potencijal da budu organskog porijekla”, kao i da je “osnovno načelo organske proizvodnje upravljanje prirodnim i biološkim procesima, zabrana upotrebe pesticida-sredstava za zaštitu bilja, mineralnih đubriva, GMO, pa je ova vrsta proizvodnje adekvatna zaštićenom području, kakav je NP "Sutjeska“”.

- Pošto se poljoprivreda i stočarstvo kao prakse već koriste od lokalnog stanovništva, od kojih je određenom broju ljudi to i osnovni prihod, naglasak bi trebao da bude na podršci i promociji lokalnog stanovništa koje se bavi tradicionalnom poljoprivredom, a ne na stvaranju dodatne konkurencije koja uz to narušava osnovna obilježja nacionalnog parka i krši zakon. Smatramo da je neprihvatljivo da Javna Ustanova čija je osnovna odgovornost očuvanje prirodnih i kulturnih bogatstava nacionalnog parka i održivo upravljanje tim prostorom traži djelatnosti koje su u direktnom sukobu sa Zakonom o nacionalnim parkovima i apelujemo da se spriječi takvo djelovanje - poručuju iz Centra za životnu sredinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.