open-navfaktor-logo
search
Pisali vlastima
Centar za životnu sredinu: Apel za hitnu reviziju energetske strategije BiH
Bosni i Hercegovini prijeti društveni i ekonomski kolaps ukoliko nastavi sa dosadašnjom energetskom politikom, upozoravaju ekološke organizacije u pismu upućenom vlastima u BiH, saopšteno je iz organizacije Centar za životnu sredinu.
01.04.2021. u 12:04
get url
text

Iz ove organizacije navode da je pismo vlastima u BiH podržalo više od 30 organizacija EKO BiH mreže, a povod je potreba za hitnom revizijom Okvirne energetske strategije - obaveznom mjerom koju BiH mora provesti da bi bila u skladu s ciljevima Zelene agende za Zapadni Balkan kroz nedavno potpisanu Sofijsku deklaraciju.

- Vlasti u BiH, usvajanjem prepisanih i zastarjelih strategija, nastavljaju da nam zagorčavaju budućnost, a takva praksa im daje slobodu da nastave po starom, monopolističkom ponašanju. Nažalost, još ništa nije učinjeno na planu smanjenja ovisnosti o uglju, upravo suprotno: donosioci odluka provode istu štetnu višedecenijsku politiku nauštrb vrlo upitnog kvaliteta života građana - izjavila je Majda Ibraković, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu.

Prema njenim riječima, ekološke organizacije već godinama upozoravaju kako se ovakav razvoj energetskog sektora BiH odvija u pravcu koji je štetan po zdravlje, životnu sredinu, ekonomiju i cjelokupno društvo naše zemlje, a ovaj zahtjev je samo jedan u nizu koraka koje planiraju poduzeti.

Pojasnila je da je trenutna energetska politika BiH zasnovana na zastarjelim energetskim scenarijima koji predviđaju investicije u ugalj, odnosno rudnike i termoelektrane, što je u potpunoj suprotnosti sa Sofijskom deklaracijom i dekarbonizacijom koju zemlje regiona i Evrope već uveliko provode. Dodala je da se BiH obavezala na dekarbonizaciju i klimatsku neutralnost do 2050. godine, što podrazumijeva strategiju usmjerenu na budućnost bez fosilnih goriva odnosno uglja, nafte i gasa.

- Potpisivanjem Sofijske deklaracije BiH se obavezala da će provesti tranziciju i dekarbonizaciju energetskog i ostalih sektora, u skladu sa EU planovima. Za 30 godina se može uraditi mnogo, ali treba početi odmah. Ovaj proces se mora posmatrati i prihvatiti kao razvojna šansa, na isti način na koji su je prihvatile zemlje u EU, a činjenica je da što prije krenemo u taj proces više ćemo profitirati. Zašto bi naša djeca kopala ugalj ako znamo da im se mogu obezbijediti radna mjesta u dekarboniziranoj čistoj ekonomiji? - izjavio je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

U saopštenju iz Centra za životnu sredinu navode da organizacije ovim putem žele upozoriti, ali i ohrabriti nadležne organe na potrebu ubrzanja procesa energetske tranzicije i usklađivanja sa klimatskom politikom kroz reviziju Okvirne energetske strategije BiH, a sve u skladu sa ciljevima Zelene Agende za Zapadni Balkan.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.