open-navfaktor-logo
search
Nađena na stazi
Centar za uklanjanje mina u BiH: Otkud protivpješadijska mina na Stojčevcu
Utvrđeno je da se ne radi o mini koja je zaostala iz rata
20.08.2019. u 10:51
get url
text

Povodom jučerašnjeg pronalaska protivpješadijske mine PMA-3 na području koje vodi od Stojčevca prema koti Šiljak, u općini Ilidža, radnici Centra za uklanjanje mina u BiH utvrdili su da nije u pitanju mina koja je zaostala iz prethodnih ratnih dešavanja, nego sredstvo odbačeno od nepoznatih osoba.

To je zaključeno na osnovu lokacije gdje je ova naprava pronađena, a koja nije obrađivana kroz prethodne projekte deminiranja, te za koju nisu postojale bilo kakve informacije o miniranosti. Također, kako je riječ o stazi koja je u veoma čestoj upotrebi, sigurno bi jedno ovakvo sredstvo neko ranije uočio i prijavio, a imajući u vidu da se naprava nalazila na samoj površini zemlje, gdje se mogla veoma lako uočiti.

-Istovremeno, potrebno je istaći da u prilog ovome ide i činjenica da nije u pitanju cjelovito pronađeno sredstvo, nego naprava iz više dijelova, tačnije poklopca i donjeg dijela, bez upaljača i gumene obloge, te kao takva nije bila spremna za aktivaciju, kao što je jučer u više navrata prenijeto putem medija - ističu iz Centra za uklanjanje mina u BiH.

Podsjećaju da je općina Ilidža prošle godine i zvanično proglašena lokalnom zajednicom bez minski zagađenih površina, a kao rezultat dugogodišnjeg ulaganja i implementacije projekata deminiranja.

Centar za uklanjanje mina u BiH i dalje apeluje na sve da ne odbacuju minsko eksplozivna sredstva, kao i na osobe koje uoče bilo kakve slične naprave, bez obzira na to da li je riječ o ovakvoj deaktivnoj napravi ili sličnom naoružanom sredstvu, da to prijave i ne rade bilo šta samoincijativno, čime mogu dovesti sebe i ostale u neposrednu opasnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.