open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Centar za izvrsnost u poduzetništvu pomaže mladima u pokretanju biznisa
Uz podršku Evropske unije u općini Centar otvoren je Centar za izvrsnost u poduzetništvu koji će omogućiti dugoročnu podršku mladim poduzetnicima u pokretanju novih biznisa i otvaranju radnih mjesta.
04.09.2020. u 08:09
get url
text

Ciljna grupa su mladi zainteresirani za pokretanje poslovnih poduhvata u oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija i kreativnih industrija. Na otvaranju je predstavljeno prvih osam mladih poduzetnika koji su podršku u razvoju svojih poslovnih poduhvata dobili kroz ovaj Centar. Radi se o prvoj od ukupno pet grupa mladih poduzetnika, koji će kroz EU4Business pored stručne podrške dobiti i bespovratna finansijska sredstva za pokretanje svojih poslovnih ideja. 

- Moja ideja je podržana i ACKE je dobitnik bespovratnih novčanih sredstava, međutim ruku na srce, novac je super stvar, pomoći će u razvijanju i napredovanju moje firme, ali znanje koje sam usvojio u posljednjih par mjeseci je neprocjenjivo. Moj posao se promijenio na bolje za 360 stepeni. Zahvaljujem se svima - naglasio je Abid Mešetović, jedan od pokretača biznisa koji su podržani kroz ovaj projekat.

Vrijednost projekta za podršku razvoju poduzetništva na području Kantona Sarajevo je 250.000 eura, od čega je Evropska unija donirala 200.000 eura za direktnu podršku 25 poslovnih ideja mladih poduzetnika. Prednost će imati ideje koje će doprinijeti prevazilaženju ekonomskih i drugih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19 virusa, navodi se u saopćenju Općine Centar.

Specijalni predstavnik EU-a u BiH Johann Sattler istakao je zadovoljstvo povodom otvaranja Centra za izvrsnost i činjenicom da će EU kroz ovaj Centar podržati oko 25 poslovnih ideja. 

- U ovim teškim trenutcima kada se gube radna mjesta i poslovanja, EU je reagovao brzo izdvojivši paket podrške oko 300 miliona eura za BiH. Najviše tih sredstava ide direktno u privredu i privatni sektor, a neki od korisnika su i ovi mladi ljudi koji su danas dobili podršku za ostvarenje svojih poslovnih ideja - kazao je Sattler.  

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je kazao da je uz podršku Evropske unije i Njemačke vlade osnovan Centar za izvrsnost u poduzetništvu.

- Kroz Centar za izvrsnost već prolaze generacije mladih, koje pored finansijske, dobijaju i stručnu podršku. Sada proširujemo naše partnerstvo koje je stručna baza za podršku i promovišemo prvu generaciju podržanih poduzetnika. Ovaj Centar i naše poduzetnike stavljamo obavezu da se dokazuju i u regionalnim okvirima. Ne sumnjam da ćemo, uz podršku Evropske unije i drugih međunarodnih i BH partnera vrlo brzo početi pokazivati rezultate - kazao je Ajnadžić.

Lokalno partnerstvo Centar Sarajevo, koje je i osnivač Centra, jedno je od pet lokalnih partnerstava uspostavljenih kroz EU4Business projekat koji će zajednički koordinirati aktivnosti na podržavanju poduzetništva kao jednog od glavnih pokretača ekonomskog razvoja. Članice ovog partnerstva su Općina Centar Sarajevo, Udruženje CEFE BiH, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Internacionalni Burch univerzitet, Bit Alijansa Sarajevo i DVC Solutions d.o.o. 

Poduzetničku dvomjesečnu obuku u ovom Centru, koji se nalazi u ulici Avde Jabučice 52 u Sarajevu, trenutno pohađa druga grupa polaznika, dok se uskoro očekuje raspisivanje javnog poziva za narednu. Kroz program podrške, mladi dobijaju stručnu podršku u razvoju poslovnog poduhvata i izradi biznis plana dok je za najbolje biznis planove rezervisana finansijska podrška u iznosu od po 10.000 KM te mentorstvo organizacija i institucija uključenih u Lokalno partnerstvo.

Lokalnom partnerstvu se priključio se i niz novih institucija i organizacija, među kojima su Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, BH Telecom, Fondacija Mozaik, BC Networks i Dizart d.o.o. Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.