open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni reakcijom
Cengiz: Američki kongres mogao bi reagovati na ubistvo Khashoggija
Postoje neki pogledi na ovo pitanje u Kongresu, kao što su donošenje rezolucije i nametanje sankcija, a oni bi se mogli pojaviti u vremenu koje dolazi, rekla je Cengiz
21.05.2019. u 18:49
get url
text

Vjerenica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija izjavila je da Kongres Sjedinjenih Američkih Dražava može reagovati protiv Saudijske Arabije zbog ubistva kolumniste "Washington Posta" u vremenu koje dolazi.

U intervjuu za Anadolu Agency u Washingtonu, gdje je prisustvovala sastanku pododbora Kongresa o ubistvo Khashoggija, Hatice Cengiz je rekla da mnogi američki parlamentarci nisu zadovoljni odgovorom SAD-a na strašno ubistvo.

Cengiz se upoznala s Khashoggijem na konferenciji u Istanbulu 2018. godine i nakon nekoliko susreta njih dvoje su se povezali. Potom je Khashoggi zaprosio uz plan da presele u Washington.

Sve se promijenilo početkom oktobra prošle godine kada je Khashoggi otišao u saudijski konzulat u Istanbulu po dokumente koji bi mu omogućili da oženi Cengiz.

U konzulatu je kasnije ubijen. Nakon što je nudila niz objašnjenja o tome šta se dogodilo, Vlada Saudijske Arabije je priznala da je novinar ubijen.

- Postoje neki pogledi na ovo pitanje u Kongresu, kao što su donošenje rezolucije i nametanje sankcija. Oni bi se mogli pojaviti u vremenu koje dolazi. Dobila sam signale u tom smjeru tokom sastanka u Kongresu. Mnoge ličnosti su mi rekli da stav SAD-a, u ovom slučaju, nije dovoljan. Zato što je ubistvo protiv vrijednosti koje Ameriku čine takvom kakva jeste. Moramo to popraviti - naglasila je Cengiz.

Ona je zamolila Kongres da predvodi međunarodnu istragu o Khashoggijevom ubistvu. Također je kritikovala stav administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa o Khashoggijevom ubistvu, rekavši pododboru za spoljne poslove da se ne čini dovoljno kako bi se oni koji su odgovorni za taj čin priveli licu pravde.

- Sjedinjene Američke Države mogu započeti međunarodnu istragu u okviru Kongresa, što je bio naš zahtjev. Sudski proces u Turskoj je u zastoju. Ne možemo više napredovati. Ako postoji međunarodna istraga, vjerujemo da bi se mogao proizvesti učinkovitiji rezultat - smatra Cengiz.

Istakla je da je dužnost čovječanstva da rasvijetli ubistvo Kashoggija.

- Našla sam se u nevjerovatno velikom incidentu. Dok sam živjela veoma skromno, slučajno sam postala svjedok velikog ubistva. To je ljudska dužnost, trenutno i moralna dužnost. Čak da se ne radi o Jamalu, nego o bilo kome drugom, jedina stvar koju svaka osoba treba da uradi je da brani njegova ili njena prava - istakla je Khashoggijeva vjerenica.

Zvanično saudijsko objašnjenje naišlo je na međunarodni skepticizam, kao i na oštre kritike američkih parlamentaraca o mogućnosti da je ubistvo Khashoggija moglo biti izvedeno bez izričitog pristanka saudijskog princa Mohammeda bin Salmana.

Međutim, Trump i najviši zvaničnici njegove administracije odbacili su bilo kakvu mogućnost da je Bin Salman imao ulogu u užasnom ubistvu. Čak je i Trumpova obavještajna služba sa velikom sigurnošću utvrdila da je Bin Salman naredio ubistvo.

Cengiz smatra da bi vjerovatno bila snažnija rekacija SAD-a da je na poziciji predsjednika bilo ko drugi, osim Trumpa.

- Umjesto toga, Trump zastupa stav kojim štiti Saudijsku Arabiju. Mnoge demokrate i republikance s kojima sam se susrela u Kongresu nisu zadovoljni stavom njegove administracije. Svi s kojima sam se susrela u Kongresu su zaista pomalo zbunjeni. Osjetila sam to - otkrila je Cengiz.

Ona je istakla da pozitivno razmišlja i da očekuje da će u bliskoj budućnosti biti nekih odlučnijih koraka.

- Ovdje stojim kao žrtva, a ne kao političar. Želim odbraniti osobu čija su prava prekršena, intenzivno ću prostudirati zakone. To je moj sljedeći cilj - zaključila je Cengiz.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.