open-navfaktor-logo
search
Mjerio salu
Čengić tražio da dežurni tužilac dođe na sjednicu Parlamenta FBiH: "Ovo je mjesto zločina"
Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, večeras je u sali hotela u kojem se održava sjednica, izašao za govornicu i tražio da se pozove dežurni tužilac. 
29.12.2020. u 20:23
get url
text

Sjednica se održava u Kongresnom centaru hotela Terme, jer, kako je ranije obrazloženo, sala Parlamenta FBiH ne zadovoljava epidemiološke uvjete. Ranije se sjednica održavala u hotelu Hills, također na Ilidži. Prema obrazloženju iz Federalnog parlamenta, nadležna služba dogovara i osigurava prostor za održavanje sjednica. 

VEZANI TEKST - Konaković se, kad je teško, uvijek sjeti Budnje: Zaboravio da je "halalio" milione koji su trebali završiti u budžetu

Čengić je pod obrazloženjem "povrede" Poslovnika Doma izašao za govornicu i kazao: 

- Pošto mi trenutno ovdje kršimo zakon o javnim nabavkama i naredbu koliko gdje može biti ljudi, ja sam kupio metar, jer se uguši ovdje. Izmjerio sam salu, ova sala nema više od 700 kvadrata. U ugovoru piše da sala ima 1.100 kvadrata. Ja ne želim da prekidam sjednicu, pa Vas molim da zovete dežurnog tužioca, da izvrši uviđaj, jer je ovo mjesto zločina. Zato što su oni prekršili Zakon o javnim nabavkama. Ljudi iz ovog hotela su potpisali obrazac da ovdje ima 1.100 kvadrata. Ja kako sam god mjerio ovu salu, ovdje nema više od 700 kvadrata. Molim Vas da dežurni tužilac dođe, jer ovo će biti mjesto uviđaja, sigurno - rekao je Čengić obraćajući se predsjedavajućem Doma Mirsadu Zaimoviću. 

VEZANI TEKST - Čengić: Plafoni u sali su niski, Kaplan nema gdje sjesti; Ćudić: Ko to nama predlaže Budžet?

Dodao je da "nema šanse da tu ima 1.100 kvadrata" ili da su mu u "OBI-ju pogrešan metar dali". 

- Kolega Čengiću, ovo je zloupotreba instituta poslovničke intervencije. Svako ko smatra da je učinjeno ovako nešto, predlažem da podnese prijavu na adrese koje jesu za to, a mi da nastavimo sa radom - rekao je Zaimović. 

Čengić je i jutros na društvenim mrežama negodovao zbog odabira sale u kojoj se održava sjednica. 

Nakon obraćanja za govornicom u vezi s kvadraturom sale, ponovo se oglasio i na društvenim mrežama. Napisao je kako je podnio prijavu ilidžanskoj policiji. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.