- Bosna o Hercegovina i Crna Gora su države koje se nalaze pod velikim ruskim utjecajima i prijetnjama, ali sam uvjeren da će patriotske snage uz podršku međunarodnih saveznika nadjačati te snage. Tek je agresija na Ukrajinu pomogla međunarodnoj zajednici da postanu svjesni ruskog utjecaja u BiH i Crnoj Gori koji predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju za region i Evropu - istakao je Čengić na panelu.

Podsjetio je da ambasador Rusije u BiH otvoreno upućuje prijetnje zbog strateškog opredjeljenja BiH da postane članica NATO alijanse, što još jednom pokazuje  koliko je bila vizionarska politika DPS-a i Mile Đukanovića koji je osigurao članstvo Crnoj Gori u NATO alijansi.

Smatra da u narednom periodu politike u BiH i međunarodna zajednica imaju nekoliko zadataka.

- Veliki sigurnosni problem za BiH predstavlja naredno produženje "Althea" misije EUFOR-a, te se mora pronaći rješenje u Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH za prisustvo međunarodnih odružanih snaga u mirovnoj misiji u BiH - upozorio je Čengić.

Ističe da na sceni imamo "nepoštivanje Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, što zapravo predstavlja sigurnosnu prijetnju za Bosnu i Heecegovinu, jer Srbija je okružena NATO zemljama i to naoružanje nije od nikakve koristi za te zemlje".

- Politike u BiH i međunarodni saveznici moraju osujetiti sve pokušaj destabilizacije Oružanih snaga BiH, koje zaslužuju puno povjerenje i podršku u očuvanju mira u BiH i sigurnosti svih građana. Kao član Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH, smatram da veliki sigurnosni problem može predstavljati što se pokušava od pojedinih policijskih snaga formiraju jedinice koje imaju vojnu strukturu i naoružanje koje nije potrebno policijskim strukturama - smatra Čengić.

Na konferenciji su učestvovali zamjenik ministra odbrane Ukrajine Oleksandr Polishchuk, bivša ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, poslanik u Bundestagu Josip Juratović, član Socialdemokratske partije Kosova Azem Vlasi, bivši ministar inostranih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović i ukrajinska analitičarka Maria Kucherenko, bivši ministar odbrane Crne Gore i zastupnik Predrag Bošković, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, šef Kluba poslanika DPS Danijel Živković, ministar odbrane Crne Gore Raško Konjević, predsjednik Socijademokrata Damir Šehović.