open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Čengić ispričao vic o premijeru i ministru, ministar Jozić emotivno branio predložene izmjene zakona
Federalni ministar pravde Mato Jozić emotivno je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine branio predložene izmjene i dopune zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Zakon nije razmatran po skraćenoj proceduri, usvojen je u formi nacrta.
26.07.2022. u 14:29
get url
text

Vic o premijeru i ministru 

- Osnovni tekst zakona je donesen 1998. godine i u praksi se pokazao nedostatnim. Četiri stvari se mijenjaju. Uređuje se status i način izbora direktora kazneno-popravnih zavoda i zamjenika. Trenutno su ove odredbe vrlo oskudne. Direktore i zamjenike sada imenuje Vlada FBiH na prijedlog resornog mninistra, od uvjeta je propisano da imaju visoku stručnu spremu i pet godina radnog iskustva.

Što se tiče pomoćnika direktora još je oskudnije, njih imenuju direktori zavoda uz saglasnost federalnog ministra bez ikakvih uvjeta pripisanih za njihovo imenovanje - kazala je zastupnicima Mersiha Udovičić iz Federalnog ministarstva pravde.

Za raspravu se prijavio zastupnik Irfan Čengić (SDP) počevši svoje izlaganje pričanjem vica.

- Premijer i ministar pravde kada su bili u posjeti obdaništu dali su milion KM, a u posjeti zatvoru pet miliona KM. Pita ga ministar: "Što smo dali obdaništu milion, a zatvoru pet miliona? Premijer mu kaže: "Zar ti misliš da ćemo mi poslije mandata u obdanište?" E ovdje je stvar gdje ko ide poslije mandata. Zatvori postoje u okviru sistema državne službe, ne mogu oni biti izuzeti iz toga. Definisani su Zakonom o državnoj službi. Definisano je kako se rukovodioci biraju. Kada bi usvojili ovaj zakon, direktor zavoda bi bio savjetnik, čiji? - kazao je Čengić.

Zastupnicima se obratio i federalni ministar pravde Mato Jozić.

Tri puta sam pokušavao mijenjati zakon 

- Negdje u Posavini 1997. godine zaustavio me jedan tip i kaže: "Moram ti nešto kazati, mnogima bi se dopao da se nisi trudio dopasti svima".

Ovdje sam zajedno izglasan sa Vladom 2015. godine, svu svoju pamet uložio sam u donošenje zakona, bude čovjeku teško kada imaš najiskrenije namjere. Tri puta sam pokušao mijenjati ove zakone. Međutim, evo politička situacija je takva kakva je. Ja ne štelim sebi radno mjesto ovim izmjenama zakona, pa ja imam svoje dostojanstvo - poručio je emotivno Jozić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.