open-navfaktor-logo
search
Glavni odbor SDP-a
Čengić glasao protiv Magazinovića, Žuljević i Srna-Bajramović odbili Nikšića
Segmedina Srna-Bajramović odbila je ponudu Nermina Nikšića da ponovo bude u stranačkom rukovodstvu. Kao jedan od razloga se spominje to što već duže vrijeme Srna-Bajramović iznosi svoje nezadovoljstvo radom sarajevskog Kantonalnog odbora na čelu sa Damirom Mašićem, te navodno se sprema da na izborima preuzme Kantonalni odbor
21.07.2019. u 11:43
get url
text

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a, održanoj jučer, izabrano je novo rukovodstvo. Međutim, prema tvrdnjama izvora iz SDP-a i ova sjednica je prošla turbulentno.

Uporedo dok Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, ima probleme u tuzlanskom ogranku stranke, isplivavaju i i problemi u sarajevskoj organizaciji kao i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) koja je matična organizacija predajednika SDP-a.

Naime, dosadašnja potpredsjednica SDP-a Segmedina Srna-Bajramović odbila je ponudu Nermina Nikšića da ponovo bude u stranačkom rukovodstvu. Kao jedan od razloga, tvrde pojedini članovi GO SDP-a, se spominje to što već duže vrijeme Srna-Bajramović iznosi svoje nezadovoljstvo radom sarajevskog Kantonalnog odbora na čelu sa Damirom Mašićem, te navodno se sprema da na izborima preuzme Kantonalni odbor, zbog čega je odustala od mjesta jednog od potpredsjednika stranke. Prema tvrdnjama pojedinih SDP-ovaca, većina ministra i zastupnika ove stranke u Vladi KS, također negoduju zbog Mašićevog rukovođenja Kantonalnim odborom, o čemu se unutar stranke sve češće govori.  

Nakon što je predsjednik KO SDP HNK Zoran Mikulić postao savjetnik Željka Komšića i isključen iz SDP-a, Nikšić je ušao u problem sa još jednim kadrom iz Hercegovine. Danima se spominjalo da će Aner Žuljević preuzeti poziciju generalnog sekretara SDP-a, međutim i on je odbio Nikšića te nije prihvatio da bude izabran na tu poziciju. Još jedan pokazatelj sukoba unutar sarajevskog SDP-a se desio prilikom glasanja za Sašu Magazinovića kao predsjednika Glavnog odbora. Među dva glasa protiv je bio i Irfan Čengić, dosadašnji generalni sekretar SDP-a, tvrde izvori iz ove stranke. Niko iz SDP-a o dešavanjima na Glavnom odboru nije zvanično govorio. 

SDP je jučer saopćio da su novi potpredsjednici Glavnog odbora: Senad Subašić, Renata Azinović, Dositej Perić, Azra Okić i Senad Selimović. Za potpredsjednike SDP-a BiH izabrani su Denis Bećirović, Zukan Helez, Lana Prlić, Vojin Mijatović, Benjamina Londrć i Ivan Boban.

Funkciju generalnog sekretara SDP-a BiH obnašat će Elvir Karajbić, koji je ove sedmice smijenjen s pozicije predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Članovi novog saziva Predsjedništva SDP BiH su Jasmin Imamović, Anto Domazet, Segmedina Srna-Bajramović, Irfan Čengić, Mira Grgić, Mladen Lonić, Branka Đurić, Edis Dervišagić, Mirsad Mahmutagić, Edita Sulejmanović, Mladen Simić, Vesna Saradžić, Nusret Helić, Jugo Brdar, Aner Žuljević, Mirko Pejanović, Mirela Memić, Vedran Kaser, Fatka Kulenović, Saša Grbić, Besima Borić, Ljubinka Atanasijević, Enes Suljkanović, Ana Pejić i Ernest Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.