open-navfaktor-logo
search
Urban-etno
"Čemu vakat, tome je i vrijeme": Nova kolekcija Emine Husedžinović oduševila mlade
Dizajnerica je kolekciju nazvala "Urban-etno," a sastoji se od majica dugih i kratkih rukava na kojima su ispisani turcizmi i arhaizmi koji su uvriježeni u našem jeziku  
10.10.2019. u 20:35
get url
text

Nakon što je krajem prošle godine obilježila 20 godina uspješnog postojanja na modnoj sceni, dizajnerica Emina Husedžinović-Ibrahimović i tokom ove godine nastavila je marljivo raditi ono što, kako kaže, najbolje zna.

Ovih dana privodi kraju još jednu kolekciju, koja se sastoji od 40-tak kreacija, među kojima dominiraju svečane haljine, a sarajevska, mostarska i banjalučka publika moći će je vidjeti krajem novembra.

{$galerijaFotografija}

- Kolekciju sam nazvala "Urban-etno," jer većina kreacija nosi elemente bh. etnologije, odnosno iskoristila sam određene etno motive, ali u savremenoj formi. Kada je riječ o koloritu, dominiraju crna i bijela, ali tu su i crvena, plava, zelena i purpurna. Opisala bih kolekciju kao visoki pret-a-porter koji mi je najdraži i u kojem se najbolje snalazim. Radi se unikatnim haljinama koje jesu svečane, ali ne pretjerano glamurozne. Ovog puta smanjila sam količinu čipke, a uvela više materijala koji imaju sjaj, ali ne pretjeran i koji imaju zrnastu teksturu - otkriva Husedžinović-Ibrahimović.

Pored ove, kreatorica je privela kraju još jednu kežual kolekciju ovog puta za mlade, koju je također nazvala "Urban-etno," a koja se sastoji od majica dugih i kratkih rukava na kojima su ispisani turcizmi i arhaizmi koji su uvriježeni u našem jeziku.

- Mahalanje, dernek, jarani, munafik, minđuše, đuvegija, dilber, čemu je vakat, tome je i vrijeme, avlija, birvaktile, na cijelom dunjaluku, svila i kadifa, insan, hajvan, ašikovati, zvrk hanuma... samo su neke od riječi koje se nalaze na majicama za žene, muškarce i djecu. Majice sam sama ilustrovala, a rezultat je da su se jako svidjele mladima. I njih ćemo javnosti predstaviti krajem novembra - kazala je Husedžinović-Ibrahimović.

{$galerijaFotografija}

Emina Husedžinović 10.10.2019
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.