open-navfaktor-logo
search
Pobjeda Škota
Celtic slavio i u Glasgowu: Sarajevo se časno oprostilo od Lige prvaka
Uprkos dva primljena gola sjajno je branio golman Vladan Kovačević, koji je ponio epitet igrača utakmice
17.07.2019. u 22:34
get url
text

Fudbaleri Celtica opravdali su ulogu favorita protiv Sarajeva i izborili su plasman u 2. kolo kvalifkacija za Ligu evropskih prvaka. 

Škotski prvak je slavio na Celtic Parku sa 2:1 i tako potvrdili trijumf iz prvom meča odigranog na Koševu kada su slavili sa 3:1. Sarajevo se časno oprostilo od elitnog evropskog takmičenja i potvrdilo da će biti jedan od najvećih favorita za odbranu šampionske titule.  

Husref Musemić, trener Sarajeva, promijenio je sastav u odnosu na meč sa Koševa. Na klupi je ostao Halid Šabanović, a od prve minute zaigrao je Benjamin Tatar, što je značilo da će Sarajevo biti ofanzivnije. I već u drugom minutu Mersudin Ahmetović matirao je Bain, ali su sudije iz Luksemburga poništile pogodak, jer je napadač našeg prvaka bio u ofsajdu.

Ostatak prvog dijela pripao je domaćem timu, koji je dominirao. Škoti su u prvih 45 minuta uputili deset udaraca prema golu Vladana Kovačevića, a pet je išlo u okvir gola.

Naš reprezentativac zaustavljao je pokušaje Edouarda, McGregor i Bolingolija, ali u 26. minuti bio je nemoćan nakon akcije koju je u gol pretvorio Ryan Christie.

Nakon toga Bordo tim je u dva navrata zaprijetio iz kontri, ali nisu uspjeli ugroziti gol koji je čuvao Bain. U prvoj situaciji ofanzivci Sarajeva su se spetljali, a u drugoj je Tatar sa centra pokušao iznenaditi golmana Celtica, no nije bio precizan.

U nastavku susreta nije bilo većih uzbuđenja do 62. minuta, kada je Benjamin Tatar nakon sjajne asistencije Amara Rahmanovića pogodio za 1:1. Probudila se tada nada da Bordo tim može napraviti čudo. Sjajni Kovačević briljirao je na golu, zaustavljao je sve pokušaje igrača Celtica, ali je "štekalo" prema naprijed. 

A onda u 75. minuti Callum McGregor pogađa za 2:1 i riješava pitanje putnika u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka i zakazuje meč protiv Nomme Kalju iz Estonije. 

Bordo tim nastavit će evropsku avanturu, a igrat će u 3. kolu kvalifikacija za UEFA Evropsku ligu, gdje će imati status nositelja. 

Celtic - Sarajevo 2:1 (1:0)

Stadion: Celtic park. Gledalaca: 50.000. Sudija: Alain Durieux. Strijelci: 1:0 - Christie (26), 1:1 - Tatar (62), 2:1 - McGregor (75) . Žuti kartoni: Oremuš, Tatar, Milanović, Šerbečić, Velkoski (Sarajevo).

CELTIC: Bain, Biton, Šimunović, Morgan (od 86. Sinclair), Ajer, Brown, Christie (od 89. Henderson), Forrest, McGregor, Bolingoli, Edouard (od 82. Griffiths).

SARAJEVO: Kovačević, Lazić, Šerbečić, Hodžić, Hebibović, Oremuš, Velkoski, Rahmanović (od 82. Guzina), Milanović, Velkoski (od 60. Šišić), Tatar (od 72. Đokanović), Ahmetović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.