Stalna predstavnica BiH pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, ambasadorica Nermina Kapetanović, razgovarala je danas sa Ghebreyesus o isporuci Covid-vakcina Bosni i Hercegovini. Na zahtjev ambasadorice Kapetanović, razgovaralo se o što bržoj isporuci vakcina putem COVAX mehanizma. 

VEZANI TEKST - GAVI kasnio s ugovorima, a Gudeljević dodatno komplicira: Čemu insistiranje na saglasnosti entiteta?

Kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa zastojem isporuke, generalni direktor WHO-a je zatražio da razgovara direktno sa članovima Predsjedništva. Kako nam je potvrđeno, članovi Predsjedništva bi u utorak trebali razgovarati sa direktorom WHO-a. 

Ambasadorica Kapetanović, bivša državna zastupnica SDA, kako Faktor saznaje, upoznala je Ghebreyesusa o načinu donošenja odluka u BiH te ga zamolila da svojim autoritetom pomogne u otklanjanju prepreka zbog kojih BiH još uvijek nije dobila vakcine koje je zatražila i platila. 

BiH je sredinom septembra prošle godine naručila 1.232.000 doza vakcina protiv COVID-19. Novac je uplaćen za nabavku vakcina putem Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), u okviru Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19 (COVAX), u kojem učestvuje oko 190 država svijeta. Krajem januara iz Minstarstva civilnih poslova BiH poslano je saopćenje da će u našu zemlju polovinom februara stići 23.400 doza Biontech-Pfizer, a do kraja mjeseca i 153.600 do 259.200 AstraZeneca/SKBIO vakcina.

Međutim, 22. februara u Ministarstvo su stigli dodatni zahtjevi koje BiH mora ispuniti, a tiču se skidanja odgovornosti sa proizvođača vakcina. Ugovorima BiH mora garantirati da će preuzeti svu odgovornost za vakcine onog momenta kada one stignu na bh. tlo. Iste takve ugovore potpisuju i sve druge zemlje koje kupuju vakcine putem COVAX mehanizma.