open-navfaktor-logo
search
Nobelova nagrada
Čelnik Švedske akademije prvi put ne brani Handkea: "Nismo znali, moramo ispitati..."
Nismo znali za to. Moramo se vratiti na to i ispitati,  odgovorio je u e-mailu novinarima predsjednik Švedske akademije i profesor književnosti Mats Malm
25.10.2019. u 18:52
get url
text

"Handke je dovodio u pitanje broj ubijenih u Srebrenici", pišu švedske novine Svenska Dagbladet.

Godine 2011. ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke s prezirom je govorio o "Majkama Srebrenice", sudeći prema objavljenim informacijama u njemačkim medijima, piše Svenska Dagbladet.

Handke je također dovodio u pitanje broj ubijenih u Srebrenici.

- Nismo znali za to. Moramo se vratiti na to i ispitati - odgovorio je u e-mailu novinarima predsjednik Švedske akademije i profesor književnosti Mats Malm.

Ovo je prvi put da je Malm izjavio kako Akademija koja i dodjeljuje Nobelovi nagradu mora bilo šta ispitati u vezi s Handkeom i svojom odlukom.

U ranijem tekstu objavljenom u švedskom dnevniku Dagens Nyheter, predsjednik Švedske akademije priznao je da je Handke iznosio "provokativne, neprimjerene i nejasne komentare o političkim pitanjima". Međutim, tvrdio je kako Handke nije "veličao krvoproliće" i da je "jasno osudio pokolj u Srebrenici".

- Akademija nije pronašla ništa u njegovu pisanju što bi se moglo nazvati napadom na civilno društvo i na poštivanje jednakosti svih naroda - naveo je tada Malm te sve vrijeme do sada izjavljivao kako Akademija, odnosno Nobelov komitet ne može više preispitivati svoje odluke u vezi s dodjelom priznanja.

Stavovi austrijskog pisca Handkea u vezi sa genocidom u Srebrenici već dugo su predmet rasprava, a nakon odluke Nobelovog komiteta da mu dodijeli nagradu uslijedile su oštre reakcije i negodovanje širom svijeta. Rasprava se, između ostalog, odnosila i na to da li Handkea treba nazivati negatorom genocida ili ne.

U intervjuu koji je dao za norveške medije 2014. godine Peter Handke je izjavio kako je "masakr u Srebrenici 1995. godine, koji je rezultirao ubistvom između 7.000 i 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka, bio osveta, a ne genocid", podsjeća u svom tekstu Svenska Dagbladet.

Handke je u tom intervjuu 2014. godine objašnjavao svoje stavove u vezi sa Srebrenicom pa je rekao i to da su "bosanske snage 'skitale' po tom području, pretraživale sela i ubijale Srbe. Bila je to osveta, a ne genocid, kako tvrdi sud za ratne zločine".

Novinari su ga tada podsjetili i da je 1999. godine rekao kako se "sudbina Srba može porediti sa jevrejima tokom Drugog svjetskog rata".

- Da, jesam, i za tu izjavu nemam izgovor. Nisam mogao vjerovati da sam to rekao, ali rekao sam - odgovorio je Handke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.