Čelnik Sberbanka tvrdi: Agrokor nam je sakrio dug od milijardu dolara, idemo na sud

Objavljeno: 13.09.17 u 15:28

Čudno je i da hrvatska vlada podržava ovakvu netransparentnost. Mi ne znamo koliko novca kompaniji treba, a sumnjamo i u kvalitet njenih menadžera, kaže čelnik Sberbanka.

Gref: Neshvatljivo je da cijeli menadžment krije milijadru dolara duga
Gref: Neshvatljivo je da cijeli menadžment krije milijadru dolara duga

Sberbank će svoje dugove od Agrokora pokušati naplatiti preko suda, prenosi ruska agencija Tass. Čelnik banke Herman Gref tvrdi da Ivica Todorić i revizori banci nisu prikazali milijardu dolara duga koje ima kompanija:

- Imamo sudsku strategiju, spremni smo, svjesni smo da bi to mogao biti dug proces. Tražit ćemo odgovornost svih ljudi uključenih u ovu prevaru. Tužit ćemo i revizorsku firmu koja je potvrdila lažne izvještaje Agrokora. Vratit ćemo svoj novac sudskim putem - rekao je Gref ruskim novinarima.

 Prema njegovim riječima, Sberbank više nije spremna kreditirati Agrokor. 

- Ovo je prvi put da nas je prevarila tako velika kompanija. Nismo još imali slučaj da cijeli menadžment skriva realno stanje i obaveze od milijardu dolara. Čudno je i da hrvatska vlada podržava ovakvu netransparentnost. Mi ne znamo koliko novca kompaniji treba, sumnjamo u kvalitet njenih menadžera, ne znamo kako efikasno troše novac. U takvom procesu ne želimo sudjelovati - dodao je Gref.  

Iz Agrokora nisu mogli potvrditi iznos od milijardu dolara za koliko je Gref optužio Todorića da je lažirao knjige. 

- Trenutno traje nezavisna revizija za prošlu i 2015. godinu. Rezultati će biti poznati do kraja ovog mjeseca pa do tada ne možemo komentirati ništa - poručili su iz Agrokora.