open-navfaktor-logo
search
Važne zemlje
Čelnik Hamasa Haniyeh podržao zbližavanje Turske i Egipta
Čelnik Hamasa Ismail Haniyeh u ponedjeljak je kazao kako palestinska grupa podržava ponovno zbližavanje Turske i Egipta.
24.05.2021. u 21:04
get url
text

U intervjuu za "Haberturk", Haniyeh je kazao kako Tursku, Egipat, Iran i Saudijsku Arabiju smatraju važnim zemljama u regionu, dodajući kako će tursko zbližavanje s pomenutim državama pozitivno uticati na islamski svijet i palestinsko pitanje.

Osvrnuvši se na odluku predsjednika Palestine Mahmouda Abbasa o prolongiranju izbora planiranih za 22. maj, Haniyeh je kazao kako oni žele da izbori budu održani što prije, ističući kako bi takav potez okončao unutrašnje nesuglasice u Palestini.

Istakao je i kako će, čak i ako Hamas pobijedi na izborima, formirati zajedničku vladu. Isključujući bilo kakve ciljeve da politički dominiraju Palestinom, kazao je kako žele prvo osloboditi okupiranu teritoriju. Osvrnuvši se na normalizaciju odnosa Izraela s pojedinim arapskim zemljama, kazao je kako takvi potezi legitimiziraju izraelsku okupaciju.

Četiri arapske zemlje, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Sudan i Maroko, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prošle godine postigle su dogovor o normalizaciji odnosa s Izraelom. Intervju je održan nakon izraelskih napada na Palestince, najsnažnijih u posljednjih nekoliko godina, koji su obustavljeni u petak nakon što je, uz posredovanje Egipta, postignut dogovor o prekidu vatre.

Heniyeh je kazao i kako to što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija izvelo pritisak na Izrael pokazuje kako u tom tijelu postoje ljudi koji vjeruju u palestinsko pitanje.

- Isto tako, očekujemo i da nam Organizacija za islamsku saradnju pomogne materijalno i nematerijalno - naglasio je Haniyeh.

Dodao je kako ih je obraćanje turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a učinilo ponosnim te pokazalo značaj koji Turska pridaje palestinskom pitanju. Haniyeh je istakao kako su se negativno završili svi razgovori s Izraelom održani u cilju postizanja dogovora, te da je vidljivo kako se Izrael udaljio od dvodržavnog rješenja.

Zahvalio je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na stavu kada je riječ o palestinskom pitanju i osudama izraelskih napada. Zahvalnost je izrazio i turskom narodu i nevladinim organizacijama koji su izašli na ulice kako bi izrazili podršku Palestincima.

- Ova podrška je omogućila da se Izrael povuče iz Al-Akse - rekao je Haniyeh.

Najavio je i skoru posjetu Turskoj tokom koje bi se trebao sastati s Erdoganom.

Tenzije su eskalirale širom palestinskih teritorija prošlog mjeseca nakon odluke izraelskog suda o prisilnom iseljavanju palestinskih porodica iz njihovih domova u naselju Sheikh Jarrah u istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu). Situacija je pogoršana nakon što su izraelske snage upale u džamiju Al-Aksu i napale vjernike.

Napadi su prošireni na Pojas Gaze, a Izrael je pokrenuo zračne napade u kojima je poginulo najmanje 248 Palestinaca, uključujući 66 djece i 39 žena, a ranjeno je više od 1.900 ljudi. Zdravstvene institucije na Zapadnoj obali potvrdile su kako je na okupiranoj teritoriji poginula 31 osoba, odnosno ukupno 297 na svim palestinskim teritorijama.

Palestinska strana je, kao odgovor na izraelske napade, iz Pojasa Gaze lansirala rakete, a na izraelskoj strani poginulo je 12 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.