open-navfaktor-logo
search
Posjetili BiH
Čelnici ODIHR-a u CIK-u: Unaprijediti izborni proces u BiH
U okviru posjete Bosni i Hercegovini direktor Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Matteo Mecacci sa saradnicima Peterom Mossopom i Alexeyem Gromovim u Sarajevu se sastao s predsjednikom i članovima Centralne izborne komisije BiH.
15.02.2022. u 13:25
get url
text

Teme sastanka su bile fokusirane na mandat ODIHR-a u Bosni i Hercegovini u oblasti izbora, ljudskih prava i vladavine zakona.

Iz ODIHR-a je iskazana snažna podrška Centralnoj izbornoj komisiji BiH i spremnost za pružanje stručne pomoći institucijama u BiH kako bi došlo do unapređenja izbornog procesa u BiH. Takođe je istaknuta nužnost što brže implementacije relevantnih preporuka ODIHR-a kako bi se osiguralo da se izbori u Bosni i Hercegovini provode u skladu sa evropskim standardima.

Na sastanku je najavljeno i prisustvo ODIHR-ove misije procjene potreba pred održavanje Općih izbora 2022. godine u BiH.

Tokom sastanka razgovarano je o aktivnostima koje provodi Centralna izborna komisije BiH sa ciljem jačanja integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, te doprinosu Centralne izborne komisije BiH u reformi izbornog zakonodavstva u BiH.

Predstavljena je i inicijativa za donošenje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koju je Centralna izborna komisija BiH dostavila Parlamentarnoj skupštini BiH 16. septembra 2021. godine, te dosadašnje aktivnosti Centralne izborne komisije BiH na donošenju podzakonskih akata kojima se regulišu pojedini segmenti izbornog procesa u Bosni i Hercegovni, i kojim se realiziraju preporuke ODIHR-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.